ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ / BIKE CARNIVAL

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι / Bike Carnival διοργανώνονταν κάθε Τσικνοπέμπτη στην Θεσσαλονίκη από το 2010 έως το 2021, στο οποίο παντρευόταν η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μετά από 12 χρόνια έκανε τον κύκλο του αλλά δεν ξεχνάμε τα υπέροχα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και πολιτικά μηνύματα που έστειλε, και τις υπέροχες στιγμές σάτιρας, κεφιού και εναλλακτικής διασκέδασης που μας χάρισε.

Ήταν μια αυτοοργανωμένη περιβαλλοντική δράση, στην οποία πραγματοποιούνταν παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστ@, τροχοπεδιλατιστ@, και μη-μηχανοκίνητων οχημάτων, συμβολικού και σατιρικού χαρακτήρα, με κάποιο κύριο-κεντρικό θέμα για το οποία δημιουργούσαμε τις αντίστοιχες στολές και άρματα, αλλά και με συμμετοχή με ελεύθερο θέμα.

Ακολουθούσε ανοιχτή γιορτή σε κεντρική πλατεία για όλη την πόλη, ποδηλάτες και μη, με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, γαϊτανάκι, φωτιά, σκηνή με ζωντανές μουσικές και dj set, ξυλοπόδαρους, δρώμενα, άφθονο κρασί-ποτά και φαγητό.

Η Αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεότερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει και την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την οικονομική κρίση και την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και της ποιότητας ζωής.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τα προηγούμενα χρόνια το Ποδηλατικό Καρναβάλι παρουσίασε:

[2010] 1ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “Η ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ”
Μπουλούκι με Νύφες στολισμένες με σκουπίδια κατευθείαν από τον μολυσμένο Θερμαϊκό μας. Πρώτο άρμα ο Λευκός Πύργος μετατροπή σε Πάρκινγκ Αυτοκινήτων… μια χρήσιμη αλλαγή χρήσης, μιας αυτοκινητούπολης. Δεύτερο άρμα Ποδηλατόδρομος πάνω από αντικοινωνικά σταθμευμένο ΙΧ.
Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

* Τον Ιανουάριο του 2011 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καστοριάς “Σπασμένο Ρόδι”, το Ποδηλατικό Καρναβάλι συμμετείχε στο Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια” με τις “Νύφες του Θερμαϊκού και της Λίμνης” ζητώντας καθαρότερα νερά αντίστοιχα.

[2011] 2ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “Ο ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΛΕΦΤΕΣ”
με το αντίστοιχο άρμα της “Βουλής των Ελλήνων”, το “Άγαλμα Καραμανλή που ψάχνει την θέση του”, ποδηλατικά άρματα “Ποδήλατο στο… Αστικό, Τρένο, Τραμ, Μετρό” για τις συνδυαστικές μετακινήσεις.
Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2012] 3ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “Ο ΤΣΟΛΙΑΣ, Η ΜΕΡΚΕΛ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ”
σε μια σχέση μίσους και πάθος, μοιράζαν “Ευρώ σοκολατάκια” γιατί λεφτά υπάρχουν και ποδηλατικά άρματα “Υποβρύχια που Γέρνουν”.
Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2013] 4ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “Ό,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ”
με τον Βασιλιά Καρνάβαλο Μίδα, τους Χρυσοθήρες, τους Χρυσοδρέπανους Χάρους από την Χαλκιδική, οι οποίοι μετέτρεπαν ότι άγγιζαν σε ποδηλατικά άρματα “Ράβδους Χρυσού”, υπενθυμίζοντας την ματαιότητα ενός μη ωφέλιμου ορυκτού, που καταστρέφει δάση, γη, αέρα και νερό για την εξόρυξη του. Οι Λιγνιτολάγνοι από την Κοζάνη, συνέχιζαν το φετίχ της παραγωγής ενέργειας από ένα ορυκτό που σκοτώνει.
Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου 2013 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2014] 5ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”
με Βασιλιά Καρνάβαλο την εξουσία που τα τρώει στο τραπέζι, ενώ οι πολίτες “εξουσιαστήκαμε” και μπαίνουμε στα κελιά μας με στολές φυλακισμένων: άνεργοι, απλήρωτοι, μικρο-επαγγελματίες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί & ποδηλάτες, οροθετικοί, καλλιτέχνες, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή…
Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2015] 6ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”
Γινόμαστε Νοσοκόμοι & Γιατρίνες «Πόσο πάει το Φακελάκι;», Παπάδες «Πλούτη Ελέησον», Μαθητές & Μαθήτριες «σε Απόγνωση» και Αστυνομικοί «με μακριά γκλομπς»”.
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, μια Λερναία Ύδρα με 5 κεφάλια, σύμβολο της τερατογένεσης και της δυσλειτουργίας των θεσμών της κρίσης, θα συνοδεύεται από τα ποδηλατικά άρματα των θεσμών: της Υγείας με τα Νοσοκομεία και τα ευμεγέθη Φακελάκια, της Παιδείας που βάζει Χ στη δημιουργικότητα και τη φαντασία οδηγώντας τους Μαθητές σε Απόγνωση, της Εκκλησίας με την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία και τα κύριε ελέησον για να βγούμε από την οικονομική κρίση, της Δικαιοσύνης που μεροληπτεί σε βάρος των αδυνάτων και όσων διώκονται από το μακρύ… γκλομπ της καταστολής.
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2016] 7ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ/ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Με τη βαλίτσα μας στην πλάτη και τις πολύχρωμες σημαίες των χωρών γινόμαστε: Σύριοι, Μαροκινές, Ιρακινοί, Αφγανές, Κούρδοι, Παλαιστίνιες, Λίβυοι, Αλγερινές, Πορτογάλοι, Ισπανίδες, Κενυάτες, Νιγηριανές, Μεξικανοί, Αλβανίδες, Ιρλανδοί, Χιλιανές, Αργεντινοί, Τυνήσιες, Πολωνοί, Ουκρανές, Βούλγαροι, Ρουμάνες, Τούρκοι, Κολομβιανές, Βραζιλιάνοι, Κύπριες, Έλληνες, Ελληνίδες…, και ταξιδεύουμε κόντρα σε πολέμους, ρατσισμό, κρίση, ανεργία, περιβαλλοντικές καταστροφές, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαχωρισμό, κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο μια πατρίδα!
Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 20:00 Πλατεία Αριστοτέλους.

[2017] 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΤΕ”
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος Πάνας, μαζί με τα ξωτικά, τις νεράιδες, τους καλικάντζαρους, τα στοιχειά του νερού, της γης και του ανέμου, μεταμορφώνουν την κοιμωμένη πόλη, σε ζωντανή όπως ακριβώς την θέλουμε.
Τσικνοπέμπτη 16 Μαρτίου 2017 18:00 Ζεύξιδος.

[2018] 9ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΠΛΑΣΤΙΚΟΜΑΝΙΑ”
Μια ψυχολογική εξάρτηση με κάθε τι πλαστικό… σακουλάκια, μπουκαλάκια, καλαμάκια, ποτηράκια, πιρουνάκια… σατιρίζουμε και ντυνόμαστε, στολιζόμαστε, και διακοσμούμε τα ποδήλατα μας ανάλογα.
Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 19:00 Παρέλαση Καμάρα – 22:00 Γιορτή Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2019] 10ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”
SOS οι παιδικοί μας φίλοι μας κινδυνεύουν! Ο Μίκυ Μάους, Μπαγκς Μπάνι, Ντόναλντ Ντακ, Γουίλι, Τουίτι, Κλάραμπελ, Σίμπα, Γκούφυ, Νέμο, Ντόνκει, και τα Τρία Γουρουνάκια…
… μόνο εμείς μπορούμε να τους σώσουμε, μαζί με άλλα 3 τρισ. ζώα που κινδυνεύει η ζωή τους, από την ανθρώπινη εκμετάλλευση!
Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 19:00 Πλατεία Χρηματιστηρίου.

[2020] 11ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΕΣ & ΑΡΩΜΑΤΑ”
Φέτος σας φέρνουμε σε αποκλειστικότητα τις πρώτες Πετρελαιοκηλίδες από τις εξορύξεις στο καταγάλανο Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, αλλά και την καταπράσινη Ήπειρο!
Επιπλέον απολαμβάνετε το duty free άρωμα Elpe de Toilette, απευθείας από την Δυτική Θεσσαλονίκη, των πλέον ειδικών στις “οσμές”, για όσους και όσες δεν μπορείτε να περιμένετε να έρθει και στην περιοχή σας.
Έξτρα σπέσιαλ θα απολαύσουμε υπέροχα Dark Mode makeup με φυσικά υλικά εξατμίσεων μηχανοκίνητων για να είμαστε ασορτί με την αέρια ρύπανση!
Μεγάλα funds διαβεβαιώνουν την ασφάλεια των προϊόντων, εσείς απλά καρναβαλιστείτε!
Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 20:00 Καμάρα.

[2021] 12ο Ποδηλατικό Καρναβάλι “ΤΡΙΠΛΗ ΜΑΣΚΑ, ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ”
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως παλιά λόγω πανδημίας, αλλά προτρέπουμε να τιμήσετε την παράδοση της Τσικνοπέμπτης μεμονωμένα και να αθληθείτε ποδηλατώντας με αποκριάτικα και τις μουσικές σας, γιατί: Ένας χρόνος χωρίς ψυχαγωγία, οι ειδικοί συνιστούν: Τριπλή Μάσκα, Τριπλή Διασκέδαση!
Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου 2021 17:00 Παραλία Θεσσαλονίκης.

-Gymnosophy


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: