ΕΩΣ 51% ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

Ακόμη και σήμερα οι επιπτώσεις της Κτηνοτροφίας στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή είναι αόρατες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, φορείς, κόμματα, οργανώσεις, αλλά και κινήματα, λόγω του ισχυρού λόμπι της βιομηχανίας, αλλά και της ζωοφαγικής κουλτούρας που έχει επιβληθεί στους ανθρώπους, παρόλο που μελέτες δείχνουν πως οι επιπτώσεις της μπορεί να φτάνουν το 51%.

Η Κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία της αποδάσωσης, της κατανάλωσης και της ρύπανσης του νερού και εδαφών, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα καταστροφής τροπικών δασών, αποψίλωσης περιοχών, εξαφάνισης ειδών, απώλειας οικοτόπων, διάβρωσης εδαφών, νεκρών ζωνών ωκεανών, παγκόσμια πείνα, υπερεντατικής καλλιέργειας της γης κ.α.

Το 2009 στην έκθεση “Ζώα Παραγωγής και Κλιματική Αλλαγή: Τι συμβαίνει εάν οι βασικοί παράγοντες είναι… οι αγελάδες, οι χοίροι και τα κοτόπουλα;”, η επαναταξινόμηση των δεδομένων του FAO (βλέπε παρακάτω) έδειξε τεράστια υποτίμηση των επιπτώσεων από τα ζώα παραγωγής και τα προϊόντα τους, τα οποία φτάνουν το 51% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (>32.6 δισ τόνοι CO2).

Goodland, Robert & Anhang, Jeff. “Livestock and Climate Change: What if the key actors in climate change are…cows, pigs and chickens?”. WorldWatch. November/December 2009.
https://awfw.org/livestock-climate-advanced/

Η έκθεση αυτή βασίστηκε στα δεδομένα της έκθεσης του 2006: “Η μεγάλη σκιά της Κτηνοτροφίας”, όπου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει υπολογίσει ότι η κτηνοτροφία (συμπεριλαμβάνονται βοοειδή, βουβάλια, πρόβατα, κατσίκες, καμήλες, χοίρους και πουλερικά) ήταν άμεσα υπεύθυνη για το 18% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή περισσότερο από όλες τις εκπομπές που προέρχονται από τις μεταφορές (Ι.Χ, αεροπλάνα, πλοία, τρένα..).

Επιπλέον, περαιτέρω εκτιμήσεις έδειξαν ότι κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 65% όλων των εκπομπών οξειδίου του αζώτου που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Ένα αέριο του θερμοκηπίου με 296 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα και που παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.

“Livestock’s Long Shadow: environmental issues and options”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome 2006
www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm

Οι αγελάδες παράγουν 150 δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου την ημέρα.

Miller, Scot M, et al. “Anthropegnic emissions of methane in the United States”. Proceedings of the National Academy of Sciences. Vol. 110. No. 50. 18 October 2013
www.pnas.org/content/110/50/20018.full

Το μεθάνιο έχει δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη 86 φορές μεγαλύτερο από το CO2 σε χρονικό πλαίσιο 20 ετών.

Shindell, Drew T, et al. “Improved Attribution of Climate Forcing to Emissions”. Science. 326, 716 (2009)
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19900930

Από το 2010, η έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), προτείνει στα κράτη μέλη στροφή προς τη βίγκαν διατροφή (vegan ολική χορτοφαγία) ως απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καθώς προβλέπεται πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πλησιάσει τα 9,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα.

Τα ζωικά προϊόντα προκαλούν περισσότερη ζημιά από ότι [να παράγεις] ορυκτά για κατασκευή, όπως άμμος ή τσιμέντο, πλαστικά ή μέταλλα. Η βιομάζα και οι καλλιέργειες για τα ζώα είναι εξίσου επιζήμια με τα [καύση] ορυκτών καυσίμων

Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production: Priority Products and Materials, A Report of the Working Group on the Environmental Impacts of Products and Materials to the International Panel for Sustainable Resource Management. UNEP 2010.
www.resourcepanel.org/reports/assessing-environmental-impacts-consumption-and-production

Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Livestock – Climate Change’s Forgotten Sector: Global Public Opinion on Meat and Dairy Consumption
www.chathamhouse.org/publication/livestock-climate-change-forgotten-sector-global-public-opinion-meat-and-dairy

Η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ έως το 2050 για να αποφευχθεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος και να διατηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace. Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η γεωργία αναμένεται να παράγει το 52% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες, το 70% των οποίων θα προέλθει από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (36%).

Greenpeace calls for decrease in meat and dairy production and consumption for a healthier planet by Greenpeace International 5 March 2018.
www.greenpeace.org/international/press-release/15111/greenpeace-calls-for-decrease-in-meat-and-dairy-production-and-consumption-for-a-healthier-planet/

από Costa Terzo για Gymnosophy

Tags: