“Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι μακριά από τα περίεργα βλέμματα και το κουτσομπολιό του κόσμου. Ο ήλιος και ο αέρας είναι οι καλύτεροι μας φίλοι.”
Αν σήμερα η εικόνα γυμνιστών σκανδαλίζει, μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνουν αντίστοιχες εικόνες πριν, σχεδόν, ενενήντα χρόνια.
Το καλοκαίρι του 1932 η εφημερίδα «Μακεδονία» διαφημίζει επί ημέρες το επερχόμενο τολμηρό ρεπορτάζ της με τον εντυπωσιακό τίτλο: «Οι γυμνισταί του Χορτιάτη», γράφοντας για πολυήμερο αφιέρωμα σε γνωστούς θεσσαλονικείς που γυρίζουν γυμνοί στο δάσος του Χορτιάτη: «Εις διάφορα σημεία του Χορτιάτη έχουν στηθεί σκηνές από ιδιώτες εις σχετική απόστασην η μία από την άλλην, στεγάζουσα μια δεκάδα γυμνιστών, προσώπων λίαν γνωστών εις την κοινωνίαν της Θεσσαλονίκης».
Την πρώτη ημέρα της δημοσίευσης ο δημοσιογράφος «ανακαλύπτει» ανάμεσα σε δύο καστανιές ένα μελαχρινό νέο να κάνει Σουηδική γυμναστική κάτω από τον καυτό ήλιο, υποσχόμενος ότι τις επόμενες ημέρες θα συνοδεύσει το ρεπορτάζ με αποκλειστικές φωτογραφίες.
Στη πραγματικότητα βέβαια, στο ρεπορτάζ οι γυμνιστές μετατρέπονται σε ημίγυμνους και ντυμένους, αποκαλύπτοντας στην ουσία ένα είδος κατασκήνωσης- κάμπινγκ της εποχής, με τους ελαφρότερα ντυμένους θαμώνες να διοργανώνουν αγώνες γυμναστικής.
Σε συνέντευξή τους ένας από τους «γυμνιστές», στην ερώτηση αν προχωρήσει η γυμνική ιδέα απαντά: «– Το πιστεύω ακραδάντως. Και γιατί όχι ; Θα γίνουν και σ’ εμάς στην αρχή πάρκα γυμνιστών. Έπειτα ο κόσμος θα εγκολπωθεί την ιδέα. Κλιματολογικώς ο γυμνισμός υποβοηθείται στην Ελλάδα. Βέβαια τον χειμώνα δεν θα ζούμε εδώ επάνω εφόσον να είμαστε ένας μικρός όμιλος».
Η συνέχεια του ρεπορτάζ διανθίζεται με φωτογραφίες γυμνών παιδιών, αλλά και κάποιας δεσποινίδας ονόματι Θάλεια Μ. που μάλλον αποτελεί αναπαραγωγή ξένου περιοδικού…
Εφημερίδα Μακεδονία, από άρθρο του Κωνσταντίνου Μπορδόκα στον Ελεύθερο Τύπο.