1/6 ΤΙ;ΠΩΣ;ΓΙΑΤΙ; ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ; ΠΡΟΒΟΛΕΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ 2022

Θέλετε να εμβαθύνετε και να ενημερωθείτε για το τι είναι και γιατί γίνεται η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία; Τι σχέση έχει το ποδήλατο με το γυμνό σώμα, το περιβάλλον, τον βιγκανισμό και την μη-βία; Ποια είναι η φιλοσοφία της φυσιολατρικής συλλογικότητας Gymnosophy; Τι είναι η καμπάνια “Ασφαλές Δίκτυο Ποδηλατόδρομων Τώρα” και τι θέλουμε να διεκδικήσουμε για το ποδήλατο και την βιώσιμη κινητικότητα;

Αν θέλετε να λύσετε τις απορίες ή να δημιουργήσετε άλλες, σας περιμένουμε στο:
Τι;Πως;Γιατί; Γυμνή Ποδηλατοδρομία | προβολές-συζήτηση,
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30,
Πάρκο Τσέπης
(Ιωάννου Μιχαήλ & Αγαπηνού, Θεσσαλονίκη),
για Παρουσίαση, Προβολές και Ανοιχτή Συζήτηση με Ελεύθερη Είσοδο!

fb εκδήλωση https://www.facebook.com/events/1008921516405188

Επιπλέον φέρτε ιδέες για το πως θα κατασκευάσουμε μόνοι μας ένα ποδηλατοστάσιο στο πάρκο τσέπης ώστε να κλειδώνουμε τα ποδήλατα μας!

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

• “ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ” βραβευμένο στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα με σκοπό τη διάδοση του ποδηλάτου ενάντια στην υπερβολική και άσκοπη χρήση του ΙΧ, για την οικολογία και την απελευθέρωση του σώματος. Ξεκίνησε το 2004 από το Βανκούβερ του Καναδά και σήμερα γίνεται σε εβδομήντα τρεις πόλεις σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις προσπάθειες μίας ομάδας ποδηλατών που θέλησε να φέρει τη δράση αυτή στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Ιουνίου του 2008, όταν και έγινε η εξαγγελία της δράσης, έως και την ημέρα που έγινε η ποδηλατοδρομία, στις 27 Ιουνίου του 2008.

Με αφορμή την πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ εξετάζει θέματα που αφορούν την αιτία της διαμαρτυρίας, τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αυτή, καθώς επίσης και τη στάση της τοπικής ηγεσίας.

Σκηνοθεσία: Έλλη Ζερμπίνη
Δείτε το τρέιλερ https://www.youtube.com/watch?v=GiG1prsJh9Y

(GR 2009 – 27′ – ελληνική γλώσσα, αγγλικοί υπότιτλοι”, βραβείο στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009)

• “WORLD NAKED BIKE RIDE – LONDON” ντοκιμαντέρ του Channel 4

Μια περιβαλλοντική διαμαρτυρία με μια σημαντική διαφορά. Στην αφήγηση ο φανατικός ποδηλάτης και δημοσιογράφος του Channel 4, Jon Snow. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις προσπάθειες μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαδήλωση καθώς κατευθύνονται για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου. Με χιούμορ και κινούμενα σχέδια, η ταινία δείχνει τις προσπάθειες του κινήματος της Διεθνής Γυμνής Ποδηλατοδρομίας να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την εξάρτηση από το πετρέλαιο και την ελευθερία του σώματος (να αισθάνεστε καλά ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος που είστε).

  • Προτάθηκε “Καλύτερη ταινία ακτιβιστών”, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Wildscreen, Bristol, 2005.
  • Επίσημη Επιλογή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Undercurrents, Swansea.
  • Προβλήθηκε στο Camden Green Fair, και πολλά πράσινα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

(UK 2005 – 30′ – αγγλική γλώσσα, ελληνικοί υπότιτλοι)

• “Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΕΦΗΒΗ ΓΥΜΝΙΣΤΡΙΑ” ντοκιμαντέρ του Channel 4

H Μόλι και o Αλέξ, είναι ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και εικοσάρηδων που αγκαλιάζουν τον κόσμο του δημόσιου γυμνισμού.

(UK 2012 – 47’ – Channel 4, Αγγλική Γλώσσα, Ελληνικοί Υπότιτλοι)

• “ΓΥΜΝΑ ΣΩΜΑΤΑ” βραβευμένο φιλμ

Δύο έφηβοι, στην ηλικία των δεκαέξι, μέσα στην αθωότητα και στον πειραματισμό τους, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους για το γυμνό σώμα. Η ταινία ταξίδεψε σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία. Γυρίστηκε από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2016.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λινάρδος
(GR 2016 – 10′ ελληνική γλώσσα, αγγλικοί υπότιτλοι)


• “ΠΩΣ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ” ντοκιμαντέρ

1980protest

Πώς κατάφεραν οι Ολλανδοί να αποκτήσουν την ποδηλατική τους υποδομή; Αυτό το ερώτημα επανέρχεται συνεχώς, διότι είναι φυσικά σχετικό με τους ανθρώπους που θέλουν αυτό που έχουν οι Ολλανδοί.

Οι παραδόσεις κατασκευής δρόμων πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται σήμερα οι ολλανδικοί δρόμοι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα σκόπιμων πολιτικών αποφάσεων στη δεκαετία του 1970 να αποστρέφονται τις αυτοκινητοκεντρικές πολιτικές της ευημερούσας μεταπολεμικής εποχής. Οι μεταβαλλόμενες ιδέες για την κινητικότητα, τις ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες πόλεις και για το περιβάλλον οδήγησαν σε ένα νέο είδος δρόμων στις Κάτω Χώρες.

(NL 2011 – 6′, Αγγλική Γλώσσα, Ελληνικοί Υπότιτλοι).


• Η 15η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.
πληροφορίες https://www.gymnosophy.gr/15th-world-naked-bike-ride-2022/
fb εκδήλωση https://www.facebook.com/events/5403543639664267/

• Υπογράφουμε ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΤΩΡΑ
https://www.gymnosophy.gr/safe-cycling-network-now/

Gymnosophy – φυσιολατρική συλλογικότητα
www.gymnosophy.gr
Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου
https://geitoniaalexandrousvolou.wordpress.com/

#Γυμνή_Ποδηλατοδρομία #ΠάρκοΤσέπης #Θερινό #Σινεμά #Σβώλου