Κινητοποίηση για το Κλίμα – Climate Strike 29.11.2019

Η συλλογικότητα μας Gymnosophy συμμετέχει μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις στην νέα Κινητοποίηση για το Κλίμα – Climate Strike στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Νοεμβρίου 2019
18:30 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
www.facebook.com/events/551719755644918/

Συγκεντρωνόμαστε και διαδηλώνουμε με ειρηνικό αλλά αλλιώτικο τρόπο.
Οι δράσεις μας, όμως, δεν σταματούν εδώ. Περίπου στις 19:00 ξεκινάμε την πορεία μας για να καταλήξουμε στην πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Αριστοτέλη).

Συμβολικά θα φορέσουμε τα μαύρα μας ρούχα, και αν έχουμε, ένα πράσινο μαντήλι/φουλάρι(για τη ελπίδα, ΓΗ).

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ας υψώσουμε τις φωνές μας για να αλλάξουμε την τροπή των πραγμάτων. Οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς. Οι προσπάθειές μας δυναμώνουν.

Στις 29 Νοεμβρίου είμαστε όλοι μαζί!

*Η κινητοποίηση μας είναι χωρίς κομματικό πρόσημο.
** Προσπαθούμε να έχουμε το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα,γι’ αυτό δεν τυπώνουμε και δε μοιράζουμε έντυπα.

ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΜΑΣ
Άνθρωποι της Γης,
Βρισκόμαστε σε κλιματική έκτακτη ανάγκη και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε τοπικά, εθνικά και παγκόσμια, άμεσα. Έχουμε ελάχιστα χρόνια μπροστά μας για να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Για μία μάχη που δεν αφορά πια τις μελλοντικές γενιές, αλλά την παρούσα. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων;

Οι αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) είναι ξεκάθαρες: 50% μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 είναι η μόνη μας ευκαιρία να αποφύγουμε την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας  πάνω από τους 1,5°C και τις καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη φύση. Ζούμε ακόμη σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Σήμερα, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ. Τα τελευταία 27 χρόνια παγκόσμιες συναντήσεις κορυφής διοργανώνονται με στόχο τη διατήρηση του μέλλοντός μας και εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε την στροφή προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εκπομπές δεν έχουν μειωθεί αντιθέτως αυξάνονται! Εμείς συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στο πετρέλαιο, στο αυτοκίνητο, να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα, να χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης και να αυξάνουμε την παραγωγή σκουπιδιών χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιστημονικές μελέτες που γίνονται σε βάθος τόσων ετών.

Οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις, που στηρίζουν την διαμαρτυρία, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με στόχο την κατάθεση προτάσεων σε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς που θα αφορούν στην βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Ενώνουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια νέους ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη μας για να ακουστεί ένα απλό μήνυμα: Ακούστε επιτέλους τους επιστήμονες! Ας σταματήσουμε να κωλυσιεργούμε!

Ζητάμε / Προτείνουμε:
● Άμεση παύση και επ’ αόριστων απαγόρευση όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
● Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά τουλάχιστον 90% με ορίζοντα το 2030, με μελέτες που θα ληφθεί υπόψη η αποφυγή καταστροφής προστατευόμενων περιοχών Natura.
● Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τη βιώσιμη γεωργία και την κατανάλωση φυτικών προϊόντων μέσω της λήψης κατάλληλων μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας των φυτικών προϊόντων. Οι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει ως ένα μεγάλο παράγοντα της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου την κτηνοτροφία (IPCC 2019 και UNCC 2019).
● Επιστημονικά μελετημένη αναδάσωση καμένων περιοχών. Το έτος 2019, εκτός από πολλά μέρη της Ελλάδας, υπήρξαν πυρκαγιές μεγάλων εκτάσεων σε φυσικούς πνεύμονες του πλανήτη (Αμαζόνιος, Σιβηρία-Αρκτικός). Οι καμένες δασικές εκτάσεις είναι πάνω από 100 εκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον πλανήτη.
● Αύξηση των χώρων πρασίνου. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κάτω από το όριο της έκτασης πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στην Ευρώπη (στοιχεία 2015).
● Διαχείριση της αστικής γης από τη τοπική αυτοδιοίκηση με περισσότερη συμμετοχή των πολιτών ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική πολιτική.
● Άμεση εφαρμογή ποδηλατικής πολιτικής και ελέγχου (Bypad), για την υλοποίηση μέτρων και υποδομών. Κατασκευή προστατευμένου πλήρους δικτύου ποδηλατοδρόμων διαχωρισμένο από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία.
● Ενίσχυση του τρίπτυχου της κυκλικής οικονομίας (reduce-reuse-recycle) και της τοπικοποίησης (τοπική παραγωγή και κατανάλωση).
● Αύξηση ποσοστού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων / υλικών μέσω της διαλογής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τον ίδιο τον πολίτη σε ειδικά διαμορφωμένους κάδους (διαλογή στην πηγή), καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις με τα απορρίμματα να καταλήγουν 17%~18% στην Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση και το υπόλοιπο 82~83% στους ΧΥΤΑ ή αποτεφρώνονται (στοιχεία 2016).
● Θεσμοθέτηση ένταξης υποχρεωτικών μαθημάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντός του ωρολόγιου προγράμματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
● Χρηματοδότηση μελετών που θα δείξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διάφορους τομείς και τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων και τεχνολογιών που θα ανατρέψουν την κατάσταση.
● Άμεση κήρυξη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης: η παράμετρος της μη επιδείνωσης της Κλιματικής Κρίσης θα πρέπει να διέπει όλες τις πολιτικές που αποφασίζει και εφαρμόζει ο Δήμος τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της εφαρμογής τους.

Παραδείγματα:
● Εφαρμογή μέχρι το 2022, ζώνης χωρίς αυτοκίνητο σε όλη την έκταση του Α’
Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την
ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της
αστικής συγκοινωνίας και ήπιων μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο.
● Προώθηση χρήσης του ποδήλατου με προγράμματα Ποδήλατο στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο. Εκπαιδευτικά σεμινάρια ποδηλασίας. – μειωμένος ΦΠΑ στα ποδηλατικά είδη. – μετατροπή των στοπ και σηματοδότες σε παραχώρηση προτεραιότητας για τους ποδηλάτες. – ειδικά φανάρια για ποδηλατες με πρόωρη εκκίνηση σε μεγάλους κόμβους. – 30χλμ προκαθορισμένο όριο ταχύτητας για τα μηχανοκίνητα στην πόλη.
● Άμεση επανεγκατάσταση του Κέντρου διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών στη
Σίνδο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά.
● Αναδάσωση του Σεϊχ Σου μετά από την επιδρομή του tomicus piniperda
(φλοιοφάγο έντομο) και την καταστροφή 1/10 του δάσους.
● Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του κέντρου
επανάχρησης για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

[english]
Gymnosophy collective takes part on the 2nd Climate Strike in Thessaloniki.
We will meet at 18:00, at the Ministry of Macedonia – Thrace to demonstrate for the climate in another “different” and peacefully way.
We won’t stop there.
At 19:00 we will protest in the streets from the Ministry of Macedonia – Thrace until the Aristotelous Square.
We are suggesting to wear black clothes with a green scarf or cloth of handkerchief symbolically.
Let’s do it, for our future. Make it greener, make it cleaner and do it now!

In 29 of November 2019, we will be all together for the climate and for us.

*Our demonstration does not have any political party included
**We don’t have leaflets because we are trying to demonstrate with the least of environmental footprint.

Posted

in

,

Tags: