
Η Κατανάλωση Αυγών Μπορεί να Είναι Επικίνδυνη για την Υγεία Σας.
Το λίπος και η χοληστερόλη που βρίσκονται στα αυγά μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς και να οδηγήσουν σε διαβήτη, καθώς και σε καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Μετάφραση από σελίδα της Επιτροπής Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής / Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) – Ανανεώθηκε 21-Νοε-2025.
Η έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία έχει υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης.
Μια ανασκόπηση της Επιτροπής Ιατρών (Physicians Committee) που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine εξέτασε όλες τις ερευνητικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1950 έως τον Μάρτιο του 2019, οι οποίες αξιολογούσαν την επίδραση των αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, και εξέτασε τις πηγές χρηματοδότησης και την επιρροή τους στα ευρήματα των μελετών.[7]
Έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν από το 1970 δεν έδειξαν επιρροή της βιομηχανίας στην έρευνα για τη χοληστερόλη. Το ποσοστό των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, από 0% τη δεκαετία του 1950 σε 60% την περίοδο 2010-2019.
Περισσότερο από το 85% των ερευνητικών μελετών, ανεξαρτήτως πηγών χρηματοδότησης, έδειξαν ότι τα αυγά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη χοληστερόλη του αίματος. Όμως, το 49% των δημοσιεύσεων που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ανέφεραν συμπεράσματα που έρχονταν σε αντίθεση με τα πραγματικά αποτελέσματα της μελέτης, σε σύγκριση με το 13% των δοκιμών που δεν χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία.
Χοληστερόλη Ορού
Περίπου το 60% των θερμίδων στα αυγά προέρχεται από λίπος—μεγάλο μέρος του οποίου είναι κορεσμένο λίπος. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα χοληστερόλη—περίπου 200 χιλιοστόγραμμα για ένα αυγό μεσαίου μεγέθους. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας που περιέχει ένα Big Mac. Τόσο το λίπος όσο και η χοληστερόλη συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.
Μια μετα-ανάλυση που συνδύασε τα αποτελέσματα 13 κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση αυγών, η κατανάλωση 1-3 αυγών την ημέρα αύξησε σημαντικά την LDL χοληστερόλη.[1] Αυτό είναι σημαντικό επειδή όσο περισσότερο ζει ένα άτομο με αυξημένη LDL χοληστερόλη, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.[2]
Καρδιακή Νόσος
Η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Circulation.[3] Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση αυγών και χοληστερόλης και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα με θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις σε περισσότερους από 27.000 συμμετέχοντες και διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας έρευνας.
Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η υψηλότερη πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης συσχετίστηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τον περιορισμό της πρόσληψης διατροφικής χοληστερόλης για βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.
Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η προσθήκη μισού αυγού την ημέρα σχετιζόταν με περισσότερους θανάτους από καρδιακή νόσο, καρκίνο και από κάθε αιτία. Για κάθε 300 χιλιοστόγραμμα διατροφικής χοληστερόλης που καταναλώνονταν την ημέρα, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν έως και 24%.[4]
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι κάθε δόση 300 χιλιοστόγραμμων διατροφικής χοληστερόλης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα κατά 17% και 18%, αντίστοιχα.[5] Όσον αφορά τα αυγά, κάθε μισό αυγό προκαλούσε αύξηση του κινδύνου κατά 6% και 8%, αντίστοιχα.
Μια μελέτη στο Canadian Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε τα περισσότερα αυγά έχουν 19% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.[6]
Διαβήτης
Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αυγών την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 60%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.[8] Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση αυγών με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες από την Έρευνα Υγείας και Διατροφής της Κίνας (China Health and Nutrition Survey). Όσοι κατανάλωναν κατά συνήθεια τα περισσότερα αυγά αύξησαν τον κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα αυγά.
Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν παρόμοια ευρήματα. Μια ανασκόπηση 14 μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τα περισσότερα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 68%.[9] Μια άλλη ανασκόπηση βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: 39% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε άτομα που τρώνε τρία ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα.[10]
Η κατανάλωση αυγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology.[11]
Καρκίνος
Η κατανάλωση αυγών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Μια μετα-ανάλυση που συνδύασε τα αποτελέσματα 55 μελετών και άνω των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον αυγό που καταναλωνόταν την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 13%.[12] Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν 2,5 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα είχαν 81% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από μισό αυγό την εβδομάδα.[13] Τα αυγά ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων καρκίνων, όπως των ωοθηκών, του μαστού και του παχέος εντέρου.[14-16]
Ενημερωτικό Δελτίο: Ανησυχίες για την Υγεία από τα Αυγά (pdf)
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποκλεισμού των αυγών από τη διατροφή σας. Πρόσφατες μελέτες τα συνδέουν με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ακόμα και με καρκίνο.
Βίντεο: Τα Αυγά και η Υγεία σας: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Πηγές άρθρου:
[1] Blesso CN, Fernandez ML. Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients. 2018;10(4):426. doi:10.3390/nu10040426
https://doi.org/10.3390/nu10040426
[2] Ference BA, Ginsberg HN, Graham I, et al. Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel. Eur Heart J. 2017;38(32):2459-2472. doi:10.1093/eurheartj/ehx144
https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehx144
[3] Zhao B, Gan L, Graubard BI, Männistö S, Albanes D, Huang J. Associations of dietary cholesterol, serum cholesterol, and egg consumption with overall and cause-specific mortality: systematic review and updated meta-analysis. Circulation. 2022;145(20):1506-1520. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057642
https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057642
[4] Zhuang P, Wu F, Mao L, et al. Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: a population-based cohort study. PLoS Med. 2021;18:e1003508-e1003531. doi:10.1371/journal.pmed.1003508
https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003508
[5] Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of dietary cholesterol or egg consumption with incident cardiovascular disease and mortality. JAMA. 2019;321:1081-1095. doi:10.1001/jama.2019.1572
https://doi.org/10.1001/jama.2019.1572
[6] Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. Can J Cardiol. 2010;26(9):e336-339. doi:10.1016/s0828-282x(10)70456-6
https://doi.org/10.1016/s0828-282x(10)70456-6
[7] Barnard ND, Long MB, Ferguson JM, Flores R, Kahleova H. Industry funding and cholesterol research: a systematic review. Am J Lifestyle Med. 2019;15(2):165-172. doi:10.1177/1559827619892198
https://doi.org/10.1177/1559827619892198
[8] Wang Y, Li M, Shi Z. Higher egg consumption associated with increased risk of diabetes in Chinese adults – China Health and Nutrition Survey. Br J Nutr. 2021;126(1):110-117. doi:10.1017/S0007114520003955
https://doi.org/10.1017/s0007114520003955
[9] Li Y, Zhou C, Zhou X, Li L. Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis. Atherosclerosis. 2013;229(2):524-530. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2013.04.003
https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2013.04.003
[10] Djoussé L, Khawaja OA, Gaziano JM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2016;103(2):474-480. doi:10.3945/ajcn.115.119933
https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119933
[11] Qiu C, Frederick IO, Zhang C, Sorensen TK, Enquobahrie DA, Williams MA. Risk of gestational diabetes mellitus in relation to maternal egg and cholesterol intake. Am J Epidemiol. 2011;173:649-658. doi:10.1093/aje/kwq425
https://doi.org/10.1093/aje/kwq425
[12] Darooghegi Mofrad M, Naghshi S, Lotfi K, et al. Egg and dietary cholesterol intake and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Front Nutr. 2022;9:878979. doi:10.3389/fnut.2022.878979
https://doi.org/10.3389/fnut.2022.878979
[13] Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011;4(12):2110-2121. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354
https://doi.org/10.1158/1940-6207.capr-11-0354
[14] Si R, Qu K, Jiang Z, Yang X, Gao P. Egg consumption and breast cancer risk: a meta-analysis. Breast Cancer. 2014;21(3):251-261. doi:10.1007/s12282-014-0519-1
https://doi.org/10.1007/s12282-014-0519-1
[15] Zeng ST, Guo L, Liu SK, et al. Egg consumption is associated with increased risk of ovarian cancer: evidence from a meta-analysis of observational studies. Clin Nutr. 2015;34(4):635-641. doi:10.1016/j.clnu.2014.07.009
https://doi.org/10.1016/j.clnu.2013.07.009
[16] Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014;53(7):1581-1590. doi:10.1007/s00394-014-0664-5
https://doi.org/10.1007/s00394-014-0664-5>μετάφραση από Gymnosophy σελίδας από Health Concerns With Eggs από την Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής / Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).
https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/health-concerns-with-eggs
Άλλες Μελέτες
➤ Μετα-ανάλυση: Η Διατροφική Χοληστερόλη Αυξάνει τον Κίνδυνο για Διαβήτη Τύπου 2. 18-Ιαν-23
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/dietary-cholesterol-increases-risk-type-2-diabetes
➤ Μελέτη: Η Κατανάλωση Αυγών Αυξάνει τον Κίνδυνο Θανάτου από Καρδιακή Νόσο. 7-Απρ-22
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/egg-consumption-increases-risk-death-heart-disease
➤ Μελέτη: Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρόκου αυγού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 17-Μαρ-21
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/red-meat-and-egg-yolk-consumption-increases-risk-cardiovascular-disease
➤ Μελέτη: Η Χοληστερόλη από την Κατανάλωση Αυγών Συσχετίζεται με Πρόωρο Θάνατο 10-Φεβ-21
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/cholesterol-egg-consumption-associated-early-death
Μελέτη: Η Κατανάλωση Αυγών Αυξάνει τον Κίνδυνο για Διαβήτη
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/egg-consumption-increases-risk-diabetes 16-Νοε-20
➤ Νέα Μελέτη Ανασκόπησης Δείχνει ότι η Έρευνα που Χρηματοδοτείται από τη Βιομηχανία Αυγών Υποβαθμίζει τον Κίνδυνο της Χοληστερόλης . 13-Δεκ-19
https://www.pcrm.org/news/news-releases/new-review-study-shows-egg-industry-funded-research-downplays-danger-cholesterol
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/research-distorts-effects-eggs-blood-cholesterol
➤ Η Βιομηχανία Αυγών Συνεχίζει να Επηρεάζει τις Διατροφικές Οδηγίες, Αποκαλύπτει Έγγραφο FOIA. 10-Ιουν-19
https://www.pcrm.org/news/news-releases/egg-industry-continues-influence-dietary-guidelines-foia-document-reveals
➤ Μελέτη: Τα Αυγά Αυξάνουν τον Κίνδυνο για Καρδιακή Νόσο και Θάνατο. 19-Μαρ-19
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eggs-raise-risk-heart-disease-and-death
➤ Μελέτη Διαπιστώνει ότι τα Αυγά Θα Ραγίσουν την Καρδιά Σας. 16-Μαρ-19
https://www.pcrm.org/news/blog/new-study-finds-eggs-will-break-your-heart
➤ Μελέτη: Τα Ζωικά Προϊόντα Αυξάνουν τον Κίνδυνο για Καρδιακή Προσβολή και Εγκεφαλικό. 13-Ιαν-17
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/animal-products-increase-risk-heart-attack-and-stroke
——
Μην εμπιστεύεστε τα social media της λογοκρισίας!
Γραφτείτε στο Newsletter μας, το οποίο στέλνουμε μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική ενημέρωση, και επί της ευκαιρίας το συμπληρώνουμε με επιπλέον άρθρα.
Επιλέξτε τα εξειδικευμένα ενδιαφέροντα σας για περισσότερη ενημέρωση.












