ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σε ένα τοπίο διαδοχικών “εγκλεισμών” στον οίκο (lockdown) και με τη μονοφωνία της “ιατρικής αυθεντίας” να μας καλεί διαρκώς να θυσιαστούμε για να “πάρουμε τις ζωές μας πίσω”, διενεργήσαμε μια πολυτοπική έρευνα ανθρωπολογικής προσέγγισης.
Από την πλευρά της ανθρωπολογίας της υγείας και των κριτικών σπουδών αναπηρίας, διασχίσαμε διεπιστημονικά διαφορετικούς εθνογραφικούς τόπους, συνομιλήσαμε σε μια περίοδο τριών ετών (2020-2023) με διαφορετικά υποκείμενα από το δημόσιο και ιδιωτικό πεδίο της υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, των δομών αναπηρίας, των δομών απεξάρτησης και των κέντρων υποδοχής προσφύγων, και συλλέξαμε αφηγήσεις από ασθενείς σε κλινικές νοσηλείας Covid-19.
Στόχος ήταν να επανεφεύρουμε την εγγύτητα σε ένα ακραίο καθεστώς “κοινωνικής αποστασιοποίησης” με μια πυκνή περιγραφή και ερμηνεία των πληθυντικών μαρτυριών και ενός πλούσιου αρχειακού υλικού, έτσι ώστε να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς, πέρα από την προφάνεια και την ηγεμονία των “ειδικών”.
Σε αυτή τη μεταπανδημική εποχή, όπου το πρόθεμα “μετά” δεν υποδηλώνει το τέλος αλλά το ότι είμαστε ακόμα “υπό την επήρεια” αυτής της συνθήκης, αναδύονται ζητήματα σχετικά με το πώς οι “κρίσεις” (υγειονομική, κλιματική και όποια επόμενη) εργαλειοποιούνται και διαδέχονται ακατάπαυστα η μία την άλλη. Ειδικά όταν στο όνομά τους δύνανται να εγκαθιδρυθούν νέες υποχρεωτικότητες, νέες απαγορεύσεις, νέοι εγκλεισμοί, νέα τηλεζωή και ψηφιακοί μετασχηματισμοί, νέες διακρίσεις και νέες συνθήκες κοινωνικής οδύνης και συλλογικού τραύματος.
Κι αν η λεγόμενη πανδημία ήταν μια “κατάσταση εξαίρεσης”, η οποία μονιμοποίησε νέες “καταστάσεις εξοικείωσης” με νέα καθεστώτα πειθάρχησης και κοινωνικού ελέγχου, μένει, μέσα από αυτή την έρευνα, να αφήσουμε ανοιχτό το ερώτημα: “Πήραμε τις ζωές μας πίσω”;
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
-Εισαγωγή
ΕΡΗ ΣΑΜΙΚΟΥ
-Η “δημόσια υγεία” μια πολιτικά ουδέτερη έννοια;
Ιστορικοποιώντας τις διασταυρώσεις της “δημόσιας υγείας” με (νεο)ευγονικές προσεγγίσεις.
-“Δημόσιος κίνδυνος” και κατάλυση του σωματικού αυτεξούσιου.
-Πολιτικοποιώντας, από άκρη σε άκρη, την υγειονομική συνθήκη “εκτάκτου ανάγκης”.
-Μοναχικοί θάνατοι από/με KOBINT-19και το ανολοκλήρωτο πένθος.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΕΝΤΟΜΑΣ
-Όψεις ιατρικοποίησης, υποκείμενα και πρακτικές στην πανδημική συνθήκη.
-“Ούτε υγιείς, ούτε άρρωστοι/ες”: Προσεγγίζοντας την γκρίζα ζώνη του πανδημικού λόγου.
-“Στον ένα μήνα νοσηλείας μου, τις πρώτες δεκαπέντε μέρες ένιωσα ότι ήμουν ασθενής και τις υπόλοιπες κρατούμενες”: ιατρικές πρακτικές και σωματικότητες στις κλινικές KOBINT-19.
-Οι αντιστάσεις στην πρόληψη του KOBINT-19 ως πεδίο ερμηνείας οτυ υποκειμένου και των πρακτικών εξουσίας.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
-Το μεταπανδημικό σκηνικό ενός ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού
-Βιβλιογραφία
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ISBN13 9786188586130
Εκδότης ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ
Σειρά ΒΙΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2023
Αριθμός σελίδων 264
Διαστάσεις 21×14
14/9/2024 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – 52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ; Μια ανθρωπολογική μελέτη για τον μετά-πανδημικό λόγο στην Ελλάδα της Έρης Σαμικού & Λάζαροτ Τεντόμα – Εκδόσεις Αλήστου Μνήμης.
Βιβλιοπαρουσίαση Αθήνα – 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου Πεδίο Άρεως – 6:30μμ – Σκηνή Φραντς Κάφκα.
Μιλούν Δημήτρης Τσίρκας – Συντονίζει Λίνα Φιλοπούλου.
17/5/2024 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εκδόσεις Αλήστου Μνήμης συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλιου στη Θεσσαλονίκη και σας προσκαλούν την Παρασκευή 17/5/2024, στις 4 μμ (εξώστης 1, περίπτερο 15) στη βιβλιοπαρουσίαση της εθνογραφίας "Πήραμε τις ζωές μας πίσω; Μια ανθρωπολογική μελέτη για τον (μετά) πανδημικό λόγο στην Ελλάδα" των Έρη Σαμικού και Λάζαρου Τεντόμα.
Η πολυτοπική αυτή έρευνα διενεργήθηκε από δύο κοινωνικούς ανθρωπολόγους που προέρχονται από το πεδίο της ανθρωπολογίας της υγείας και των κριτικών σπουδών αναπηρίας και αφορά την (μετά) πανδημική περίοδο από το 2020 έως κ σήμερα. Θα παρουσιαστούν οι πολλαπλές όψεις αυτής της μελέτης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Έρη Σαμικου, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας.
-Λάζαρος Τεντομας, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, ΕΔΙΠ Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Παναγιωτης Λογγινιδης, Δικηγόρος, Δρ Νομικής Πανεπιστημίου I Τουλούζης.
Θα συντονίζει τη συζήτηση ο Κώστας Αναστόπουλος, Εκδόσεις “Άληστου Μνημης”
FB εκδήλωση https://www.facebook.com/events/1281673449857799/
TBF εκδήλωση https://www.thessalonikibookfair.gr/event/1198