Θεσσαλονίκη: Ποδήλατο vs Covid19 | online συζήτηση

Η στροφή στο Ποδήλατο είναι μια παγκόσμια τάση με έναυσμα την πανδημία.  Ήρθε η ΏΡΑ για ΠΟΔΗΛΑΤΟ και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;  Με ποιες πολιτικές, ποια μέτρα, ποιες υποδομές;
Το ΠΟΔΗΛΑΤΟ έρχεται να δώσει για άλλη μια φορά λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης λόγω της Πανδημίας, όχι μόνο βοηθώντας στην κοινωνική αποστασιοποίηση και την αποφυγή συγχρωτισμού με την χρήση των Αστικών Λεωφορείων, του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ακόμα βαθύτερες αιτίες.
Η φυσιολατρική συλλογικότητα Gymnosophy, η περιβαλλοντική πρωτοβουλία Κοινά υπό κατοίκηση και η Περιβαλλοντική Ομάδα Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, σας προσκαλούν στην διαδικτυακή συζήτηση την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουνίου και ώρα 20:00, με συμμετέχοντες:
- Ευθύμιος Μπακογιάννης: Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Επίκουρος Καθηγητής στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός.
- Γεωργία Αϋφαντοπούλου: Δι…

28/11 Ποδηλατοδράση & προβολή Bikes vs Cars


Η Gymnosophy, η Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ, και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες/-τισσες σε προσκαλούν με το ποδήλατό σου σε νέα δυναμική ποδηλατοπορεία, ενώ στην συνέχεια θα προβληθεί το καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ BIKES vs CARS, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα της Ιατρικής σχολής ΕΤΣΙ.

ΠΕΜΠΤΗ 28 Νοε 2019
18.00 Ποδηλατοπορεία, εκκίνηση κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ΑΠΘ.
20.00 Προβολή ντοκιμαντέρ "BIKES vs CARS" στο αμφιθέατρο του Ανατομείου.στην Ιατρική Σχολή - είσοδος από την έδρα της Βιολογίας - κάτω όροφος.
www.facebook.com/events/2472701436275660/

Η έλλειψη καθαρού αέρα καθώς και η μη ύπαρξη των καταλλήλων ποδηλατικών υποδομών στην πόλη είναι παράγοντες που μας προβληματίζουν και μας κινητοποιούν ώστε να λάβουμε δράση. Στόχος μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας, οι φοιτητές και μη που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για τις αστικές μας μετακινήσεις και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για ασφαλέστερους δρόμους. Ανέβα στις δύο σου ρόδες και φύγαμε για πετάλι !STOP! Μην ξεχάσεις να πάρεις μία νοσοκομειακή μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του καθενός στην ποδηλατοπορεία γίνεται με δική του ευθύνη.

περιγραφή ντοκιμαντέρ:
BIKES VS CARS (Σουηδία 2015 - 87' - Αγγλική γλώσσα, Ελληνικοί υπότιτλοι).

Τα ποδήλατα εναντίον αυτοκινήτων απεικονίζουν μια παγκόσμια κρίση που όλοι γνωρίζουμε βαθιά ότι πρέπει να συζητήσουμε σχετικά: για το κλίμα, τους πόρους της γης, τις πόλεις όπου ολόκληρη η επιφάνεια τους ξοδεύεται από το αυτοκίνητο. Ένα συνεχώς αυξανόμενο, βρώμικο, θορυβώδες χάος κυκλοφορίας. Το ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αλλαγή,
αλλά τα ισχυρά συμφέροντα που κερδίζουν από το ιδιωτικό αυτοκίνητο επενδύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για άσκηση πίεσης και διαφήμιση για να προστατεύσουν την επιχείρησή τους.

Στην ταινία συναντάμε ακτιβιστές και στοχαστές που αγωνίζονται για καλύτερες πόλεις, οι οποίοι αρνούνται να σταματήσουν την ποδηλασία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στην κυκλοφορία.
Σκηνοθεσία: Fredrik Gertten
trailer https://vimeo.com/72980283