Γιατί όχι υποχρεωτικό κράνος: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ECF)  δεν είναι εναντίον ατόμων που επιλέγουν να φορούν κράνος, εντούτοις είναι ενάντια στους υποχρεωτικούς νόμους για την χρήση κράνους και την προώθηση του προκαλώντας σοκ-τρόμο. Το πράττουμε αυτό μέσω της παροχής υποστήριξης στα μέλη μας, αλλά και μέσω της συμμετοχής σε ένα ευρύ φάσμα διακρατικών φόρουμ. Η ECF αντιτίθεται σε υποχρεωτικούς νόμους κράνους επειδή: Αποθαρρύνουν την ποδηλασία, απεικονίζοντας την ως ασυνήθιστα επικίνδυνη - είναι    λιγότερο πιθανό να σκοτωθείτε σε ένα μίλι ποδηλασίας από ένα μίλι περπατήματος (Wardlaw 2002). https://www.industrializedcyclist.com/actualrisks.pdf Μια πολύ σεβαστή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφέρει: Όταν ο κίνδυνος τραυματισμού του κεφαλιού, του προσώπου ή του τραχήλου ερευνάτε ως σύνολο, τα κράνη ποδηλάτων παρέχουν μικρό προστατευτικό αποτέλεσμα. Αυτό το μικρό αποτέλεσμα είναι εμφανές μόνο σε παλαιότερες μελέτες. Νέες μελέτες, οι οποίες συνοψίζονται με ένα μοντέλο ανάλυσης τυχαίων επιπτώσεων, δεν δείχνο

28/11 Ποδηλατοδράση & προβολή Bikes vs Cars


Η Gymnosophy, η Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ, και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες/-τισσες σε προσκαλούν με το ποδήλατό σου σε νέα δυναμική ποδηλατοπορεία, ενώ στην συνέχεια θα προβληθεί το καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ BIKES vs CARS, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα της Ιατρικής σχολής ΕΤΣΙ.

ΠΕΜΠΤΗ 28 Νοε 2019
18.00 Ποδηλατοπορεία, εκκίνηση κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ΑΠΘ.
20.00 Προβολή ντοκιμαντέρ "BIKES vs CARS" στο αμφιθέατρο του Ανατομείου.στην Ιατρική Σχολή - είσοδος από την έδρα της Βιολογίας - κάτω όροφος.
www.facebook.com/events/2472701436275660/

Η έλλειψη καθαρού αέρα καθώς και η μη ύπαρξη των καταλλήλων ποδηλατικών υποδομών στην πόλη είναι παράγοντες που μας προβληματίζουν και μας κινητοποιούν ώστε να λάβουμε δράση. Στόχος μας είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας, οι φοιτητές και μη που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για τις αστικές μας μετακινήσεις και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για ασφαλέστερους δρόμους. Ανέβα στις δύο σου ρόδες και φύγαμε για πετάλι !STOP! Μην ξεχάσεις να πάρεις μία νοσοκομειακή μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του καθενός στην ποδηλατοπορεία γίνεται με δική του ευθύνη.

περιγραφή ντοκιμαντέρ:
BIKES VS CARS (Σουηδία 2015 - 87' - Αγγλική γλώσσα, Ελληνικοί υπότιτλοι).

Τα ποδήλατα εναντίον αυτοκινήτων απεικονίζουν μια παγκόσμια κρίση που όλοι γνωρίζουμε βαθιά ότι πρέπει να συζητήσουμε σχετικά: για το κλίμα, τους πόρους της γης, τις πόλεις όπου ολόκληρη η επιφάνεια τους ξοδεύεται από το αυτοκίνητο. Ένα συνεχώς αυξανόμενο, βρώμικο, θορυβώδες χάος κυκλοφορίας. Το ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αλλαγή,
αλλά τα ισχυρά συμφέροντα που κερδίζουν από το ιδιωτικό αυτοκίνητο επενδύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για άσκηση πίεσης και διαφήμιση για να προστατεύσουν την επιχείρησή τους.

Στην ταινία συναντάμε ακτιβιστές και στοχαστές που αγωνίζονται για καλύτερες πόλεις, οι οποίοι αρνούνται να σταματήσουν την ποδηλασία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στην κυκλοφορία.
Σκηνοθεσία: Fredrik Gertten
trailer https://vimeo.com/72980283