ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Αποτρέποντας τον ΚΟΒΙΝΤ-Χ | Jane Goodall & 150+ οργανώσεις

Animals_Manifesto_Preventing_Covid-x.jpg

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, γράφει η Δρ Jane Goodall, στον πρόλογο του Μανιφέστου των Ζώων, ενός νέου κοινού μανιφέστου περισσότερων από 150 οργανώσεων προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος, που ζητούν τη συμπερίληψη της ευημερίας των ζώων στις πολιτικές αποκατάστασης του ΚΟΒΙΝΤ-19, την στιγμή που ήδη ο ΟΗΕ την έχει αναγνωρίσει ως πρόληψη των πανδημιών σε σχετική αναφορά του ΟΗΕ τον Ιούλιο 2020, χωρίς όμως να περιλαμβάνει μέτρα.

Ο KOBINT-19 είναι μία ακόμη από μια σειρά ασθενειών που έχουν προκύψει από τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τα ζώα και προηγήθηκαν ο ιός HIV, ο Έμπολα, η γρίπη των χοίρων και η γρίπη των πτηνών, για να αναφέρουμε μερικές. Αλλά ακόμα και όταν οι πολιτικές για την επίτευξη αυτού του “build back” προτείνονται, συζητούνται και εφαρμόζονται, τα βαθύτερα αίτια της πανδημίας στερούνται πλήρους αναγνώρισης, μειώνοντας την ικανότητα αυτών των πολιτικών να αποτρέψουν την επανάληψη της ιστορίας, ίσως με μια ακόμη πιο θανατηφόρα πανδημία, στο μέλλον.

Τώρα που έχουμε τα πρώτα με έκτακτη έγκριση εμβόλια, φαίνεται ότι ήδη από τα κρούσματα του COVID-19 σε βιζόν (Μινκ) σε ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις γούνας έχει συμβάλει στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού. Ορισμένοι ανησυχούν ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αδιαλλαξία μας στην αντιμετώπιση της σχέσης μας με τα ζώα συνεχίζει να μας θέτει σε κίνδυνο.

Ενώ ο ΚΟΒΙΝΤ θα έπρεπε να είναι μια κραυγαλέα έκκληση για την πλήρη αντιμετώπιση της διαλυμένης σχέσης μας με τα ζώα και τη χάραξη μιας νέας πορείας προς τα εμπρός, πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί εξακολουθούν να παρακάμπτουν το ζήτημα.

Παρά τις σαφείς επιστημονικές αποδείξεις της ενσυναίσθησης των ζώων και της σημασίας της καλής μεταχείρισης των ζώων, και παρόλη την αναγνώριση αυτών των εννοιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τις 182 χώρες μέλη του, τα ζώα εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται στους περισσότερους διεθνείς και εθνικούς κύκλους πολιτικής. Αυτό, δυστυχώς, παρέμεινε αμετάβλητο ακόμη και με τον ΚΟΒΙΝΤ-19.

Αυτή την εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα φιλοξενήσει ειδική σύνοδο για τον KOBINT-19. Το Σημείωμα της Αντίληψης και του Προγράμματος που κυκλοφόρησε σε επιστολή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης (PGA) αναφέρει ότι η «διήμερη Ειδική Σύνοδος θα επιτρέψει σε πολλούς ενδιαφερόμενους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στην καταπολέμηση της πανδημίας, να προβληματιστούν για την παγκόσμια ανταπόκριση μέχρι σήμερα και να σφυρηλατήσουν μια ενωμένη, συντονισμένη και ανθρωποκεντρική πορεία προς τα εμπρός», ωστόσο η λέξη «ζώο» δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά στην επιστολή του PGA.

Σε άλλα πολιτικά πλαίσια, αντί να εργάζονται για ένα κοινωνικά δίκαιο τέλος στο εμπορικά αγορά άγριων ζώων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούν απλώς να καταστήσουν το εμπόριο άγριων ζώων “ασφαλές”. Και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το International Finance Corporation συνεχίζουν να διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια σε εντατικές χοιροτροφικές βιομηχανίες σε χώρες όπως η Κίνα, όπου το CDC παρακολουθεί ήδη μια νέα ομάδα ιών της γρίπης των χοίρων που έχουν “δυνατότητες πανδημίας”.

“Η διακίνηση άγριων ζώων, ζωντανών ή των μερών του σώματός τους, είναι μεγάλο μέρος της παράνομη, και είναι μια βιομηχανία που τώρα αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο” η Δρ Goodall συνεχίζει, “Οι συνθήκες σε αυτές τις αγορές είναι τρομακτικά σκληρές και συνήθως πολύ ανθυγιεινές. τα ζώα στοιβάζονται σε μικροσκοπικά κλουβιά συχνά μετά από μεγάλα ταξίδια χωρίς φαγητό ή νερό.

Εξίσου σκληρές, και συχνά εξίσου ανθυγιεινές, είναι οι συνθήκες που δημιουργούνται από την εντατική κτηνοτροφία δισεκατομμυρίων κατοικίδιων ζώων σε όλο τον κόσμο. Όταν οι αγελάδες, οι χοίροι, τα πουλερικά και ούτω καθεξής περιορίζονται σε περιορισμένο χώρο, όπου και αυτά συνήθως στρεσάρονται, συχνά διατηρούνται ζωντανά μόνο με τη συνήθη χορήγηση αντιβιοτικών που τα ταΐζουν.”.

Ωστόσο, υπήρξαν αναλαμπές ελπίδας.

Τον Ιούλιο, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Κτηνοτροφία συνεργάστηκαν σε έκθεση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της επόμενης πανδημίας. Η έκθεση επεσήμανε επτά βασικούς παράγοντες κινδύνου πανδημίας, αναφέροντας την αυξημένη ζήτηση κρέατος, τη βιομηχανική κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση της άγριας ζωής ως τις τρεις πρώτες. Ωστόσο, δεν παρέχει σαφείς και προφανείς προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των αιτίων στη ρίζα τους. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενσωματώνουν πλέον πιο ουσιαστικά την έννοια των κατευθύνσεων One Health (Μία Υγεία) του ΟΗΕ, το οποίο αναγνωρίζει τις διασυνδέσεις μεταξύ της υγείας του περιβάλλοντος, του ανθρώπου και των ζώων, σε συζητήσεις και προτάσεις πολιτικής. Ωστόσο, το One Health έχει τις αδυναμίες του. Πρώτον, τείνει να ελαχιστοποιεί τη σημασία της καλής μεταχείρισης των ζώων σε σχέση με την υγεία των ζώων. Ενώ αυτά τα δύο σχετίζονται, η υγεία δεν εξασφαλίζει ευημερία.

Το One Health αποτυγχάνει επίσης να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η υγεία των ζώων και η ευημερία επηρεάζουν τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους πέρα από την υγεία και μόνο. Μια σειρά ζωονόσων θα έπρεπε τώρα να έχει καταστήσει σαφές σε όλους μας πώς η κακή υγεία και ευημερία των ζώων έχουν τη δυνατότητα να συντρίψουν την παγκόσμια οικονομία, να βλάψουν τα μέσα βιοπορισμού και να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στα εύθραυστα συστήματα τροφίμων μας. Για το λόγο αυτό, η έννοια του “One Welfare” (Μία Ευημερία), η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης της καλής μεταχείρισης των ζώων και επεκτείνει την έννοια «Μία Υγεία» μόνο σε συναφή ζητήματα πέραν της υγείας, πρέπει απεγνωσμένα να αντιμετωπιστεί στις πολιτικές αποκατάστασης του COVID-19.

Αυτή είναι η ώθηση πίσω από το νέο Μανιφέστο των Ζώων, μια παγκόσμια έκκληση για ουσιαστική αντιμετώπιση των κατεστραμμένων σχέσεών μας με τα ζώα στη διεθνή πολιτική. Το Μανιφέστο υποστηρίζεται πριν από την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη νόσο KOBINT-19 από ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την προστασία των ζώων από κάθε ήπειρο του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ζητεί πολιτικές για τη στροφή προς βασισμένες σε φυτικά και πλούσιες σε φυτικά διατροφές, αντικαθιστώντας την βιομηχανική κτηνοτροφία με βιώσιμες και αναγεννητικές αγροοικολογικές πρακτικές και διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση μακριά από τις εμπορικές αγορές άγριων ζώων.

Το κοινό μανιφέστο ζητεί επίσης να προστατευτεί η ευημερία των ζώων κατά την ανάπτυξη εμβολίων, και για δικλείδες ασφαλείας για την ευημερία των ζώων σε κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των ζώων συντροφιάς και των ιπποειδών που εργάζονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας και άλλων περιορισμών της νόσου KOBINT-19.

Το σύνολο των πολιτικών προτάσεων, εάν εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις, δεν θα συμβάλει μόνο στην υγεία των ζώων. Θα συμβάλουν επίσης σημαντικά στη μείωση της κλιματικής κρίσης, της αποψίλωσης των δασών, της απώλειας βιοποικιλότητας, και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σαφής κατανόηση των κινδύνων που ενέχει η επίμονη στην διάχυτη εκμετάλλευση των ζώων αποτελεί προϋπόθεση για τη μετασχηματιστική αλλαγή που απαιτείται. Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το “ζώο στο δωμάτιο”. Η ικανότητά μας να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία και να διασφαλίσουμε το κοινό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό.

4-Δεκ-2020 Επιμέλεια/Μετάφραση: Costa Terzo για Gymnosophy

Μελετήστε ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ KOBINT-X

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

(οι πηγές του Μανιφέστου βρίσκονται μέσα σε αυτό)

 Έκθεση του ΟΗΕ: Ενώστε την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος για να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία.
https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/unite-human-animal-and-environmental-health-prevent-next-pandemic-un

 «Στεκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι»: Η Jane Goodall συμμετέχει στην έκκληση του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ζώων.
https://sentientmedia.org/we-stand-at-a-crossroads-jane-goodall-joins-call-for-un-to-address-animals/