ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ “Αλλάζω ταχύτητα για την Ευρώπη” για Υπ. Ευρωβουλευτές 2024

Ένα μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του 2024 για να ξεκλειδώσει τα οφέλη της ποδηλασίας για όλους τους πολίτες της Ε.Ε - "Αλλάζω ταχύτητα για την Ευρώπη" από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας ECF.

Το ποδήλατο είναι ένα από τα πιο δημοκρατικά, οικονομικά και προσβάσιμα μέσo μεταφοράς μας.

Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θέλουν να επωφεληθούν από τα τεράστια οφέλη που δημιουργεί το ποδήλατο για τη ζωή τους. Το ποδήλατο είναι ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς για άτομα σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος, ειδικά για πολίτες που αγωνίζονται με την οικονομική αβεβαιότητα και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Το ποδήλατο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να παραμείνουν υγιείς, κάτι που με τη σειρά του εξοικονομεί δισεκατομμύρια στην κοινωνία σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Περισσότεροι πολίτες που κάνουν ποδήλατο σημαίνει μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδηλάτων που μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο σημαίνει καθαρότερο αέρα, λιγότερους δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση και ασφαλέστερες γειτονιές.

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τους ευρωβουλευτές κατά την επόμενη πολιτική θητεία να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα βιώσουν τα οφέλη της ποδηλασίας. Πρώτα και κύρια, οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής δήλωσης για την ποδηλασία / European Cycling Declaration, που εγκρίθηκε στις αρχές του 2024. Είναι ένας πρώτος στο είδος του πολιτικός στρατηγικός οδικός χάρτης που καθορίζει πώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, μπορούν να ενισχύσουν την ποδηλασία για να εμπλουτίσουν τις ζωές των πολιτών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να επιβλέπουν την εκτέλεση κάθε δέσμευσής του.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το νέο Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος της ΕΕ / EU Social Climate Fund που περιλαμβάνει έργα που αυξάνουν την πρόσβαση των πολιτών στην ποδηλασία. Η πρόσφατα εγκριθείσα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα απαιτεί τη στάθμευση ποδηλάτων σε κτίρια κατοικιών και μη. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτό θα γίνει.

ΠΩΣ Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

1)Καλύτερη κοινωνική ισότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το ποδήλατο παρέχει στους πολίτες όλων των εισοδηματικών επιπέδων ένα προσιτό και αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς. Η διαθεσιμότητα ασφαλών και καλά σχεδιασμένων δικτύων υποδομής ποδηλασίας, μαζί με εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων και οικονομικά κίνητρα για αγορά και μίσθωση ποδηλάτων, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καλύπτουν τις μεταφορικές τους ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν ένα ακριβό μηχανοκίνητο όχημα και να πληρώσουν για όλα τα απαραίτητα έξοδα.

2)Περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο ποδηλατικός τουρισμός αντιπροσωπεύει ετήσια οικονομική αξία 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνδέεται με 682.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και δημιουργεί τόση, αν όχι σημαντικά μεγαλύτερη, οικονομική αξία με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας είναι απλώς η σωτηρία που χρειάζονται πολλές περιφέρειες και τοποθεσίες της ΕΕ για να παραμείνουν οικονομικά επιτυχημένες. Ο ποδηλατικός τουρισμός και ο τουρισμός αναψυχής είναι ένα τεράστιο μέρος αυτού.

3)Περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη οικονομία.

Η ποδηλασία παρέχει ήδη περίπου 1,35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Μια βιομηχανία ποδηλασίας που υποστηρίζεται καλύτερα από την ΕΕ μπορεί να διατηρήσει πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας διατηρούν πολύτιμο τουριστικό εισόδημα σε αγροτικές περιοχές και συχνά συγκεντρώνονται σε πόλεις και πόλεις της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ποδηλασίας μπορούν να αυξήσουν την κατασκευή ποδηλάτων στην Ευρώπη και να προσφέρουν σταθερά εισοδήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

4)Κλίμα και περιβάλλον.

Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα χωρίς περισσότερη ποδηλασία. Η οδήγηση ποδηλάτου είναι ένας από τους πιο καθαρούς τρόπους μετακίνησης και είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος να συμβάλεις σε ευρύτερους στόχους μείωσης των εκπομπών. Περισσότερο ποδήλατο σημαίνει καθαρότερος τοπικός αέρας για τους πολίτες και πρόληψη εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΕΞΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΩΣ ΤΟ 2030

1)Κάντε το ποδήλατο κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ για τις μεταφορές.

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής δήλωσης για το ποδήλατο / European Cycling Declaration, ενός φιλόδοξου στρατηγικού χάρτη πορείας για το ποδήλατο που θα υιοθετήσει η ΕΕ τον Απρίλιο του 2024, είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη της ποδηλασίας θα απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δήλωσης. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι παράγοντες της ΕΕ σημειώνουν επαληθεύσιμη πρόοδο ως προς τις δεσμεύσεις της δήλωσης. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει επίσης να συναντώνται συχνά με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν την ποδηλασία και τον κλάδο της ποδηλασίας για να παρακολουθούν την πρόοδο.

2)Δώστε τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα να κάνουν ποδήλατο πιο συχνά.

Ο αριθμός των χιλιομέτρων που διανύουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο θα πρέπει να διπλασιαστεί σε 312 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα έως το 2030, για να ξεκλειδωθούν όλα τα οικονομικά, πλεονεκτήματα για την υγεία και τον τρόπο ζωής που φέρνει η ποδηλασία για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο είναι καλό για τη δημόσια υγεία, για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και για ολόκληρη την κοινωνία μας. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να προωθήσουν ιδιαίτερα το ποδήλατο σε πόλεις και πόλεις που υποφέρουν από λίγες οικονομικές επιλογές μεταφοράς. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος της ΕΕ / EU Social Climate Fund, ένα νέο ταμείο 87 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τους ευάλωτους πολίτες της ΕΕ, να κάνουν το ποδήλατο άμεσα προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

3)Διαθέστε κονδύλια της ΕΕ για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών ποδηλασίας.

Οι οικονομικές επενδύσεις της ΕΕ σε υποδομές ποδηλασίας θα πρέπει να φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Συνολικά, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 km νέας ποδηλατικής υποδομής για να γίνει η ποδηλασία προσβάσιμη για τους ανθρώπους που ζουν σε αστικές πόλεις κόμβων στις Διευρωπαϊκές Συγκοινωνίες (TEN-T). δίκτυο έως το 2030. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την κατασκευή υποδομής ποδηλασίας, ιδίως σε χώρες, περιφέρειες και πόλεις με χαμηλά επίπεδα ποδηλασίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την υποστήριξη.

4)Συλλέξτε περισσότερα δεδομένα για το ποδήλατο στην Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια συνεπή μεθοδολογία για τη συλλογή δεδομένων ποδηλασίας. Οι δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ποδηλασίας στην Ευρώπη. Εάν είναι γνωστά περισσότερα για τους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο και τους λόγους για τους οποίους κάνουν ποδήλατο, οι δήμοι μπορούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την παροχή οικονομικών κινήτρων για να οδηγήσουν περισσότερους ανθρώπους στα ποδήλατα και πώς να ανακατανεμηθεί δίκαια ο δημόσιος χώρος του δρόμου για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν την ασφάλεια στο σημείο που θέλουν πηγαίνω.

5)Υποστηρίξτε την περαιτέρω ανάπτυξη του EuroVelo.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να υποστηρίξουν το EuroVelo διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξή του περιλαμβάνεται στη χρηματοδότηση από την ΕΕ κατασκευαστικών έργων οδικών μεταφορών, ιδιαίτερα εκείνων που εμπίπτουν στο TEN-T.. Το EuroVelo, το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζει και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Το EuroVelo συνδέεται με δρόμους, σιδηροδρόμους και πλωτές οδούς στο δίκτυο TEN-T σε εκατοντάδες σημεία στην ΕΕ. Η ποδηλατική κυκλοφορία στο EuroVelo είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλές τοπικές επιχειρήσεις και παρέχει στους πολίτες ασφαλείς ποδηλατικές συνδέσεις μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

6)Έκκληση για ασφαλέστερους δρόμους και ασφαλέστερα μηχανοκίνητα οχήματα.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί ποδηλάτες που σκοτώνονται στους δρόμους της ΕΕ. Είναι η μόνη ομάδα χρηστών του δρόμου που δεν σημείωσε σημαντική μείωση των θανάτων την τελευταία δεκαετία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από συγκρούσεις αυτοκινήτων. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιβλέπουν τη νομοθεσία και τη νέα πολιτική που επιτρέπει στους πολίτες να ποδηλατούν με ασφάλεια στους δημόσιους δρόμους και να επιτύχουν τον στόχο της ΕΕ για μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα έως το 2050. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα χρήματα της ΕΕ δαπανώνται σε ποδηλατικές υποδομές υψηλής ποιότητας, έναν από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσει τους ποδηλάτες ασφαλείς. Ένας άλλος τρόπος για να διατηρηθούν οι ποδηλάτες ασφαλείς είναι η υποστήριξη των ορίων ταχύτητας των αστικών οχημάτων 30 km/h και η υποστήριξη της δημιουργίας νέων νόμων που απαιτούν από τα μηχανοκίνητα οχήματα να διαθέτουν τεχνολογίες που προστατεύουν τους άλλους χρήστες του δρόμου, όπως λειτουργίες που ρυθμίζουν την ταχύτητα. Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να υποστηρίξουν νομοθεσία που βελτιώνει την ποιότητα του δημόσιου χώρου και κάνει τις γειτονιές της Ευρώπης πιο βιώσιμες.

ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ; ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ:

https://votebike.eu/pledge

Posted

in

,

Tags: