Έρευνα BMJ: Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ FDA ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ

{Στις 25 Σεπτέμβρη του 2020 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έγινε αποδέκτης μιας καταγγελίας απ’ την Brook Jackson που δούλευε για την Ventavia Research Group, μια εταιρεία με έδρα στο Τέξας, που είχε προσληφθεί από την Pfizer για να κάνει κλινικές δοκιμές του εμβολίου mRNA για την ΚΟΒΙΝΤ. Η Jackson, περιφερειακή διευθύντρια της Ventavia, είχε διαπιστώσει προβλήματα σε τρία μέρη όπου γίνονταν αυτές οι δοκιμές και τα οποία επέβλεπε, και κατήγγειλε σ’ έναν επιθεωρητή του FDA μια σειρά προβλημάτων, στα οποία περιλαμβάνονταν παραπλανητικά δεδομένα, συμμετέχοντες στο πείραμα που ήξεραν ότι έπαιρναν το κανονικό εμβόλιο ή το placebo (: unblinded patients) και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι εμβολιαστές που καθυστερούσαν στην παρακολούθηση παρενεργειών. «Νόμιζα ότι ο FDA θα έκανε έφοδο και θα φρόντιζε για όλα. Αυτό που ανέφερα ήταν πολύ σημαντικό» είπε η Jackson στο BMJ. O FDA όμως δεν έκανε έλεγχο σ’ αυτά τα τρία σημεία.

Αυτή η έλλειψη επίβλεψης δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση όπως έμαθε το British Medical Journal (BMJ). Τα ντοκουμέντα σχετικά μ’ αυτό το θέμα δείχνουν ότι μόνο τα 9 απ’ τα 153 κέντρα κλινικών δοκιμών της Pfizer ελέγχθηκαν πριν δοθεί η άδεια στο mRNA εμβόλιο. Ομοίως, ελέγχθηκαν μόνο 10 απ’ τα 99 κέντρα κλινικών δοκιμών της Moderna, και 5 απ’ τα 73 για το Remdesivir.

Τώρα, αντιμετωπίζοντας μια καθυστέρηση των επιτόπιων επιθεωρήσεων, οι ειδικοί έχουν επικρίνει την επίβλεψη των κλινικών δοκιμών από την FDA, χαρακτηρίζοντάς την ως “εξαιρετικά ανεπαρκή”. Λένε ότι το πρόβλημα, το οποίο προηγήθηκε του Κόβιντ-19, δεν περιορίζεται στην έλλειψη επιθεωρήσεων, αλλά περιλαμβάνει επίσης την αποτυχία ενημέρωσης του κοινού ή επιστημονικών περιοδικών όταν εντοπίζονται παραβιάσεις—με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται το επιστημονικό παράπτωμα από το ιατρικό κατεστημένο.

Ο FDA θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία” επειδή δεν είναι ειλικρινής για παραβιάσεις που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των τόπων κλινικών δοκιμών, λέει ο David Gortler, φαρμακοποιός και φαρμακολόγος που εργάστηκε ως ιατρικός επιθεωρητής της FDA μεταξύ 2007 και 2011 και στη συνέχεια διορίστηκε ως ανώτερος σύμβουλος του Επιτρόπου της FDA το 2019-21.

“Η έλλειψη πλήρους διαφάνειας και ανταλλαγής δεδομένων δεν επιτρέπει στους γιατρούς και άλλους ιατρικούς επιστήμονες να επιβεβαιώσουν τα δεδομένα ανεξάρτητα και να κάνουν ολοκληρωμένες εκτιμήσεις κινδύνου-οφέλους”, συνεχίζει ο Gortler, ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο Κέντρο δεοντολογίας και Δημόσιας Πολιτικής, δεξαμενή σκέψης (thinktank) στην Ουάσινγκτον…}

➤ πηγή έρευνας BMJ 16-11-2022:
Demasi M. FDA oversight of clinical trials is “grossly inadequate,” say experts BMJ 2022; 379 :o2628
https://www.bmj.com/content/379/bmj.o2628

via https://www.sarajevomag.net/wp/2022/12/