ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ | Ντοκιμαντέρ

Η πολυπράγμων Anne Georget, η οποία διετέλεσε πρόσφατα πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων Ντοκιμαντέρ του Μπιαρίτζ, σκηνοθετεί για το Γαλλο-Γερμανικό κανάλι ARTE TV ένα ακόμη ντοκιμαντέρ με τίτλο “Des vaccins et des hommes” / “Εμβόλια και Άνθρωποι” (84′- 2022).

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε με διάσημους εμπειρογνώμονες στον τομέα της έρευνας για τον εμβολιασμό, όπως ο αρχισυντάκτης του περιοδικού “Vaccine”, Gregory Poland, ο επιδημιολόγος William Foege, ο οποίος ανέπτυξε μια στρατηγική για την εξάλειψη της ευλογιάς τη δεκαετία του 1970, η εμβολιολόγος Ursula Wiedermann-Schmidt, σύμβουλος της αυστριακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Peter Doshi από το “British Medical Journal” κ.α.

Το ζήτημα του εμβολιασμού είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα κοινωνικό ζήτημα. Αναλύοντας τα οφέλη και τους κινδύνους, αυτό το ντοκιμαντέρ διερευνά τις επιστημονικές εξελίξεις και τα ερωτήματα σχετικά με την ανοσία με διάσημους γιατρούς και ερευνητές.

Στη δεκαετία του 1870, η ανακάλυψη των μικροβίων από τον Λουί Παστέρ αποτέλεσε επανάσταση στην επιστημονική ιατρική. Εξηγώντας την αιτία των μολυσματικών ασθενειών, ο ερευνητής κατάλαβε επίσης ποιο θα ήταν το αντίδοτο: ο εμβολιασμός. Η επιτυχία της ήταν τέτοια που η τεχνική αυτή για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος έγινε έκτοτε το πρότυπο της επιστημονικής ιατρικής, σε σημείο που να χαράζει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φωτός και σκοταδισμού, επιστήμης και δεισιδαιμονίας.

Πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε στο θέμα, όταν οι ύβρεις των τελευταίων ετών έχουν καταστήσει κάθε συζήτηση αδύνατη; Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να εξαιρεθεί από κάθε αμφισβήτηση.

Μπορεί να επιτευχθεί ανοσία αγέλης με την ανοσοποίηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού του πληθυσμού; Δρα στον οργανισμό πέρα από την προστασία από μια ασθένεια; Γνωρίζουμε ότι η σειρά με την οποία χορηγούνται τα εμβόλια επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους και την πιθανή βλαπτικότητά τους; Πρέπει όλοι να εμβολιάζονται; Πρέπει οι γυναίκες να λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις επειδή αντιδρούν πιο έντονα στα εμβόλια; Οι φαρμακοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται το φόβο; Τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε πληθυσμιακή κλίμακα; Ποιες είναι οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων και των συστατικών τους;

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακριά από τις μανιχαϊστικές διαμάχες μεταξύ υπέρ και κατά του εμβολιασμού, αυτό το πυκνό ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ρίξει φως στην πολυπλοκότητα μιας συζήτησης με πολλαπλά διακυβεύματα. Εξερευνώντας τις επιστημονικές εξελίξεις και τα ερωτήματα σχετικά με την ανοσία, λαμβάνει υπόψη τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού και αναλύει τη σημασία των δημόσιων πολιτικών. Κόντρα σε κλισέ και πεποιθήσεις, διάσημοι γιατροί και ερευνητές επιμένουν στην ανάγκη να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να φανταστούμε έναν πιο στοχευμένο και εξατομικευμένο εμβολιασμό στο μέλλον. Ο ΠΟΥ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, οι επιστήμονες πρέπει να εργάζονται στο φως της ημέρας και να μοιράζονται τα ερωτήματά τους. Το ντοκιμαντέρ “Εμβόλια και Άνθρωποι” συμβάλλει σημαντικά στο άνοιγμα αυτής της αναγκαίας συζήτησης.

με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του ARTE TV https://www.arte.tv/fr/videos/091092-000-A/des-vaccins-et-des-hommes/
η οποία αφαιρέθηκε, αλλά έχει σωθεί εδώ:
https://web.archive.org/web/20221105121610/https://www.arte.tv/fr/videos/091092-000-A/des-vaccins-et-des-hommes/
IMDB https://www.imdb.com/title/tt22873980/
Αγγλικός διαφοροποιημένος τίτλος: “Vaccination – The Whole Story“
#ντοκιμαντέρ #pandimia


via Sarajevo – η ασταμάτητη μηχανή https://www.sarajevomag.net/wp/2022/11/ta-stomata-anoigoyn/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΩ:

εναλλακτικά εδώ: https://archive.org/details/uu_20221104