30χλμ/ω ΤΩΡΑ! ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η εβδομάδα 17 έως 23 Μαίου 2021 θα αποτελέσει την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (UNGRSW). Το θέμα της θα είναι το όριο ταχύτητος 30km/h στους αστικούς δρόμους, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, με σύνθημα: Δρόμοι Ζωής –Streets for Life και hashtag #Love30

Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το όριο των 30 km/h στους δρόμους σώζει ζωές, ιδιαίτερα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, πεζών, ποδηλατών, παιδιών και νέων, και επιπλέον παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη.

Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας, οι οργανώσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων, την οδική ασφάλεια, την βιώσιμη κινητικότητα, την επανάκτηση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα για να διεκδικήσουν δεσμεύσεις για τα 30 km/h.

Στη χώρα μας στις 10 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα η ίδια είχε διακηρύξει ένα μήνα πριν περί θέσπισης του ορίου των 30 km/h, αποφάσισε ότι το όριο ταχύτητας στις περιοχές κατοικίας θα παραμείνει στα 50 km/h (Νόμος 4784/21). Η απόφαση αυτή υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και αποτελεί διαρκή απειλή για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα» (Αλμπέρ Καμύ)

Όλες οι χώρες που επεξεργάστηκαν και εφάρμοσαν πολιτικές δραστικού περιορισμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους πρωταρχικά εστίασαν στην εκμηδένιση του αριθμού των θυμάτων – παιδιών. Το 2019 η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ολόκληρο το χρόνο δεν είχε κανένα παιδί νεκρό από τροχαίο.Στη χώρα μας ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών παιδιών στο οδικό δίκτυο παραμένει αρκετά υψηλός και το παιδί σαν πολίτης υφίσταται όλο και μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων του στην κινητικότητα, στο παιχνίδι, σ όλες τις όψεις της κοινωνικής ζωής του με τραγικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή τη τάση.

Να κάνουμε τις πόλεις, αλλά και τα χωριά, βιώσιμα σχεδιασμένα και λειτουργικά για τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των μηχανοκινήτων.

Να ανακτήσουμε και να διευρύνουμε τον Δημόσιο χώρο προς όφελος πρωταρχικά των πιο ευάλωτων ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών.Να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρομές για το περπάτημα και την ποδηλασία που θα ενθαρρύνουν τους μικρούς πολίτες στην αυτόνομη μετακίνηση τους και όχι στη μεταφορά τους με μηχανοκίνητα.Να προχωρήσουμε στο ορατό μέλλον στο όραμα Μηδέν.

Να μη θρηνήσουμε ξανά κανένα παιδί νεκρό ή σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίες συγκρούσεις και παρασύρσεις στη χώρα μας.

Η θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό. Το ίδιο και η απονομή Δικαιοσύνης για τα τροχαία εγκλήματα.
Δεν έχουμε κανένα άλλοθι για να καθυστερούμε.

Δράσεις στη διάρκεια της εβδομάδας

Ο SOS Tροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και τον ΕΣΥΠΡΟΤΑ Ηρακλείου πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν φορείς και συλλογικότητες να συνυπογράψουν μια ανοικτή επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων για την ανάγκη άμεσης -υποχρεωτικής θέσπισης του ορίου των 30km στις κατοικημένες περιοχές. Πάνω από 150 συλλογικότητες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την διακήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί με διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 17 Μαίου στις 12και 30. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από το Facebook δηλώνοντας συμμετοχή: ΕΔΩ

Παράλληλα ο SOS Τροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την Κίνηση για την προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών ΠΕΖΗ απέστειλε σ όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την ανάγκη και τα οφέλη από την θέσπιση του ορίου 30km που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς ο SOS Τροχαία Εγκλήματα θα μοιράσει δωρεάν 400 τσάντες με το logo 30km καθώς και ενημερωτικό υλικό σε μαθητές στο Δημοτικό σχολείο Αγίας Πελαγίας, στο ΓΕΛ Γαζίου, στο ΓΕΛ Άρτας, στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, στο 2ο ΓΕΛ Πειραιά, στο 35ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας, στο 21ο Νηπιαγωγείο Αθήνας, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Κερατέας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη & Ωδείο Αλεξανδρούπολης και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Παιδαγωγική ομάδα «το Σκασιαρχείο».

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο στις 19 &20 Μαίου ο SOS Τροχαία Εγκλήματα οργανώνει σε συνεργασία με το The Press Project διαδικτυακή διημερίδα με θέμα Παιδί & Οδική Ασφάλεια, θέμα τραγικά επίκαιρο στη χώρα μας, με συμμετοχή του πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα Frode Overland Andersen (Νορβηγία: κανένα παιδί νεκρό από τροχαίο το 2019…), της Margie Peden, Συνδιευθύντριας του Κέντρου Συνεργασίας για την Πρόληψη Τραύματος του WHO, του Χρήστου Κέλλα, βουλευτή, πρόεδρου Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, της Θεώνης Κουφονικολάκου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Αλέξη Μπένου, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Α.Π.Θεσσαλονίκης, του Στέλιου Ξενιάδη, εκπαιδευτή ΕΚΑΒ, του Νίκου Ηλιού, Συγκοινωνιολόγου, Καθηγητή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Κοσμά Αναγνωστόπουλου, Συγκοινωνιολόγου-Πολεοδόμου, Συντονιστή Δικτύου CIVINET, του Κώστα Κοσμάτου, Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θράκης, της Γαρυφαλιάς Κατσαβανίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Α.Π.Θ., της Άννας Ευαγγελινού, πρώην αρχισυντάκτη του «Αναπηρία Τώρα» και του Γιώργου Κουβίδη, γιατρού, προέδρου του SOS Τροχαία Εγκλήματα. Αναλυτικά: ΕΔΩ

1.350.000 άνθρωποι, στη μεγάλη του πλειοψηφία νέοι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στους δρόμους και πολύ περισσότεροι μένουν ανάπηροι.

Μπορούμε να το σταματήσουμε.

30 Km στις κατοικημένες περιοχές. Περιορισμός των ορίων σ όλους τους δρόμους.

Μηδενικό αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Πλήρης απαγόρευση της χρήσης κινητού στην οδήγηση.

Έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών για όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης.

Όχι στην αμνήστευση των τροχαίων εγκλημάτων.

από Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Σχετικά άρθρα:

Tags: