ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ MATRIX/ELEMENT – Σβήστε Whatsapp, Viber, Signal, Telegram, Skype κ.α

Το Element είναι μια ασφαλής εφαρμογή επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιεί το ανοιχτό πρωτόκολλο Matrix με το οποίο συνδέονται πολλές διαφορετικές εφαρμογές και κόμβοι μεταξύ τους, σε ένα ομοσπονδιακό αποκεντρωμένο δίκτυο που δεν βρίσκεται σε ένα σημείο και δεν ανήκει σε μια εταιρία.

Η λογοκρισία, η παρακολούθηση, η διαρροή και πώληση των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια της επικοινωνίας μας είναι όλο και πιο σημαντική, με την αυστηροποίηση των καθεστώτων και την αλαζονεία των πολυεθνικών. Επιπλέον η πανδημία έχει αυξήσει την ζήτηση για online επικοινωνία, video conferences, κανάλια με πολλούς αποδέκτες κλπ.

Είδηση 19 Οκτ 2020: Οι κυβερνήσεις: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Ινδία, Ιαπωνία, συνυπογράψανε μια διεθνή δήλωση σχετικά με την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE) και τη δημόσια ασφάλεια, στην οποία καλούν τις εταιρείες τεχνολογίας να επιτρέψουν στις αρχές τήρησης του νόμου, πρόσβαση σε περιεχόμενο σε αναγνώσιμη και χρησιμοποιήσιμη μορφή, όταν μια εξουσιοδότηση εκδίδεται νόμιμα, είναι απαραίτητη και αναλογική και υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις και εποπτεία.

πηγή: https://matrix.org/blog/2020/10/19/combating-abuse-in-matrix-without-backdoors

Αυτό σημαίνει πως μόνο με ένα αποκεντρωμένο και ανοιχτού κώδικα ελεύθερο λογισμικό, κρυπτογράφηση, πρωτόκολλο, που υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας πολλών διασυνδεόμενων εφαρμογών και κόμβων σε διαφορετικές τοποθεσίες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί πλήρως.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ: Εάν χρησιμοποιείτε Whatsapp, Signal, Viber, Telegram, Skype, Zoom, Hangouts, Facebook Messenger, Slack, SMS, E-mail.. ήρθε η ώρα να αλλάξετε στο Matrix/Element (πρώην Riot).

Μετά από μελέτη δεκάδων πηγών καταλήξαμε στην χρήση του ανοιχτού στάνταρ πρωτοκόλλου MATRIX, με μια από τις εφαρμογές χρήστη (client) το προτεινόμενο ανοιχτό λογισμικό ELEMENT.io (πρώην Riot), ΕΠΕΙΔΗ:

// ακόμα και από τo SIGNAL που προτείνεται ως ασφαλές έχει σημαντικές διαφορές που τονίζονται με δυο ➤ //

➤➤ Ομοσπονδιακό/Αποκεντρωμένο, δεν υπάρχει μια εταιρεία ή ένας κεντρικός κόμβος που αποθηκεύει ή είναι υπεύθυνη για τα δεδομένα τα οποία μπορεί να ζητήσει / να έχει πρόσβαση / να δεσμεύσει / να απαγορέψει το κράτος / υπηρεσίες / εταιρείες / hackers κ.α.

Βασισμένο στο ανοιχτού κώδικα στάνταρ πρωτόκολλο Matrix. Όπως με το E-mail, μπορείς να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε συμβατή εφαρμογή client & λογισμικό server.
Οι βασικοί προγραμματιστές του πρωτοκόλλου δημιούργησαν για client το Element, αλλά υπάρχουν άλλες 40 εφαρμογές, και αντίστοιχα για server το Synapse, αλλά υπάρχουν άλλα 5 λογισμικά.
O server μπορεί να είναι είτε σε δικό σου μηχάνημα, είτε σε κάποιον πάροχο/provider, και ανάλογα της φυσικής τοποθεσίας που θα αποθηκεύονται τα δεδομένα… πιθανόν να υπόκεινται στους αντίστοιχους νόμους περί ιδιωτικότητας.

➤ Ανοιχτός Δημοσιευμένος Κώδικας Προγραμματισμού Εφαρμογής/Client & Κόμβου/Server για Έλεγχο και Μη Κερδοσκοπική ανάπτυξη, αλλά και επανα-προγραμματισμό από την ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών.

➤➤ Δεν απαιτεί να συνδέσεις κινητό τηλέφωνο που σε ταυτοποιεί (ούτε καν email σε κάποιους κόμβους) κατά την εγγραφή. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις είναι προκαθορισμένα ιδιωτικό, εκτός και αν επιλέξεις να δημοσιευθεί στον δημόσιο κατάλογο ώστε να σε βρίσκουν και με αυτό. Διαφορετικά το μοναδικό χαρακτηριστικό για να σε βρουν είναι το μοναδικό username που επιλέγεις στην εγγραφή π.χ. @gymnosophy:matrix.org

➤➤ Γέφυρες επικοινωνίας (Bridges) με άλλες εφαρμογές όπως: Slack, IRC, XMPP, Gitter, Telegram, Discord, WhatsApp, Facebook Messenger, Hangouts, Signal κ.α.

➤ Κρυπτογράφηση end-to-end (E2EE) ενεργοποιημένη εξαρχής σε όλες τις συζητήσεις, τις ομάδες αλλά και τις κλήσεις Φωνής ή Βίντεο, με τα ανοιχτά πρωτόκολλα Olm και Megolm Double Ratchet Algorithm.

➤➤ Επικοινωνία με Τεράστιες Κοινότητες με πολλαπλά δωμάτια ιδιωτικά ή δημόσια.

 Επικοινωνία Audio (VoIP) & Video Calls

➤➤ Video Conference με πολλά άτομα για συναντήσεις και εκδηλώσεις μέσω του ανοιχτού λογισμικού Jitsi.

➤➤ Προσθήκη extensions/widgets π.χ όπως δημιουργία κοινού κειμένου, ημερολογίου, παρακολούθηση κοινού video από youtube κ.α.

➤➤ Διαθέσιμο σε Web Browsers: (χωρίς εγκατάσταση λογισμικού) Brave, Firefox, Chrome… σε Κινητά: Android, iOS. σε Υπολογιστές: Linux (Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS…), Windows, Apple MacOS.

✌ Επιπλέον επιλέχθηκε από την Mozilla (Firefox) όπου αντικατέστησε ήδη όλη την επικοινωνία της με την κοινότητα της, και την Automatic (WordPress) που επένδυσε για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη… γιατί όχι και από εμάς;

πηγή: https://discourse.mozilla.org/t/synchronous-messaging-at-mozilla-the-decision/50620https://automattic.com/work-with-us/matrix-integrations-engineer/

💪 ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ https://www.element.io/get-started

Περισσότερα για το ανοιχτό πρωτόκολλο Matrix και άλλες εφαρμογές χρήσης του εδώ: https://matrix.org

γράφει: Costa Terzo, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής για Gymnosophy

Posted

in

,

Tags: