ΓΙΑΤΙ MASTODON ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ;

Το Mastodon είναι ένα κοινωνικό δίκτυο / social network αποκεντρωμένο με ανεξάρτητους διακομιστές, χτισμένο σε ανοιχτό κώδικα και πρωτόκολλα, που επιτρέπει τη διαφάνεια, τον έλεγχο ασφαλείας, την ανεξαρτησία, και την επικοινωνία με άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε από τα γνωστά εμπορικά κοινωνικά δίκτυα που ελέγχονται κεντρικά από εταιρείες με σκοπό το κέρδος, πουλώντας τα προσωπικά σας δεδομένα, σερβίροντας σας διαφημίσεις, αλλά και προωθώντας ατζέντες των κυβερνήσεων και των λόμπι.

Αν δε σας έχουν ακόμα: διαγράψει δημοσιεύσεις ή μειώσει την εμβέλεια τους, μπλοκάρει συνδέσμους ή κοινοποιήσεις, τιμωρήσει ώστε να μην μπορείτε να αλληλεπιδράσετε για κάποιο διάστημα, μην περιμένετε να σας συμβεί για να αντιδράσετε και χάσετε την επιδραστικότητα και τους ακολούθους σας.

Η ροή των δημοσιεύσεων στην αρχική σας σελίδα πρέπει να είναι γεμάτη με αυτό που έχει σημασία για εσάς περισσότερο, όχι αυτό που μια εταιρεία πιστεύει ότι πρέπει να δείτε. Ριζοσπαστικά διαφορετικό κοινωνικό δίκτυο, πίσω στα χέρια των ανθρώπων.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ
η άμεση παγκόσμια επικοινωνία είναι πολύ σημαντική για να ανήκει σε μία εταιρεία. Κάθε διακομιστής Mastodon είναι μια εντελώς ανεξάρτητη οντότητα, ικανή να διαλειτουργεί με άλλους για να σχηματίσει ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο.

ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Το Mastodon είναι δωρεάν και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Πιστεύουν στο δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε, να αντιγράφουμε, να μελετάμε και να αλλάζουμε το Mastodon όπως κρίνουμε κατάλληλο και να επωφελούμαστε από τις συνεισφορές της κοινότητας.

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Σέβεται την υπηρεσία που προσφέρετε. Η ροή σας επιμελείται και δημιουργείται από εσάς. Ποτέ δε θα προβάλλει διαφημίσεις ή θα προωθήσει προφίλ για να δείτε. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα και ο χρόνος σας είναι δικά σας και μόνο δικά σας.

ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ
Βασισμένο σε ανοιχτά web πρωτόκολλα, το Mastodon μπορεί να μιλήσει με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα που υλοποιεί το Activity Pub. Με έναν λογαριασμό έχετε πρόσβαση σε ένα ολόκληρο σύμπαν κοινωνικών εφαρμογών-το Fediverse.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!

Το ξεκίνημα με το Mastodon είναι εύκολο.

ΕΠΙΛΟΓΗ SERVER / ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗ

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε σε ποιον διακομιστή θέλετε να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας. Κάθε διακομιστής λειτουργεί από ανεξάρτητο οργανισμό ή άτομο και ενδέχεται να διαφέρει στις πολιτικές διαχείρισης.

Η ΡΟΗ ΣΑΣ
Με έναν λογαριασμό στον διακομιστή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε άλλο άτομο στο δίκτυο, ανεξάρτητα από το πού φιλοξενείται ο λογαριασμός του. Θα δείτε τις αναρτήσεις τους στη ροή της αρχικής σας σελίδας και αν σας ακολουθήσουν, θα δουν τη δική σας στη δική τους.

ΕΥΕΛΙΚΤΟ
Βρήκατε έναν διαφορετικό διακομιστή που προτιμάτε; Με το Mastodon, μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε το προφίλ σας σε διαφορετικό διακομιστή ανά πάσα στιγμή χωρίς να χάσετε τους ακολούθους σας. Για να έχετε πλήρη έλεγχο, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας διακομιστή.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε με το Mastodon είναι μέσω των επίσημων εφαρμογών για κινητά με Android και iOS, αλλά πολλές εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών είναι επίσης διαθέσιμες.

ANDROID https://play.google.com/store/apps/details?id=org.joinmastodon.android

IOS https://apps.apple.com/us/app/mastodon-for-iphone/id1571998974

WEB BROWSER PC/ΚΙΝΗΤΟ
Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το Mastodon από το πρόγραμμα περιήγησης/browser στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας ή το τηλέφωνό σας! Μπορεί να προστεθεί στην αρχική οθόνη σας και ορισμένα προγράμματα περιήγησης υποστηρίζουν ακόμη και ειδοποιήσεις push, ακριβώς όπως μια μητρική εφαρμογή!
https://joinmastodon.org/servers

ΑΝΟΙΧΤΟ API
Το Mastodon είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέτει ένα κομψό, καλά τεκμηριωμένο API που είναι διαθέσιμο σε όλους. Δημιουργήστε τη δική σας εφαρμογή ή χρησιμοποιήστε μία από τις πολλές εφαρμογές τρίτων που έχουν δημιουργηθεί από άλλους προγραμματιστές!
https://docs.joinmastodon.org/client/intro/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ MASTODON ΤΗΣ GYMNOSOPHY
https://todon.eu/@gymnosophy

περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Mastodon https://joinmastodon.org/

γράφει: Costa Terzo, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής για Gymnosophy

Posted

in

, ,

Tags: