Η Φιλοσοφία της Ποδηλασίας – Frank Krygowski

Τι είναι αυτό που κάνει ένα ενήλικο άτομο να ποδηλατεί; Τελικά, οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν τα ποδήλατα παιδικά παιχνίδια. Όσοι λίγοι δεν ανησυχούν για τους υποτιθέμενους κινδύνους φαίνεται να ανησυχούν μήπως φαίνονται ανόητοι. Γιατί λοιπόν να ασχοληθείτε με το ποδήλατο; Λοιπόν, αυτή είναι η απάντησή μου – η φιλοσοφία μου για το ποδήλατο.

Υπάρχουν πολλά που αγαπώ για το ποδήλατο. Λατρεύω τα ίδια ως μηχανήματα – τόσο κομψά, τόσο αποτελεσματικά. Λατρεύω την άσκηση – με διατηρεί υγιή και σε θέση να είμαι ενεργός και να απολαμβάνω τη ζωή. Μου αρέσει η ποδηλασία γιατί με βγάζει από την πόρτα, στη φύση και στην εξοχή. Μου αρέσει για την περιπλάνηση και την εξερεύνηση νέων δρόμων, νέων χώρων. Την λατρεύω για τους ανθρώπους – για πολλούς, πολλούς φίλους που μου έφερε. Την λατρεύω γιατί είναι οικογενειακή δραστηριότητα και μου αρέσει να κάνω πράγματα με την οικογένειά μου. Μου αρέσει για την ανεξαρτησία – γιατί μπορώ πραγματικά να οδηγήσω το ποδήλατό μου σε όλη την πολιτεία, μεταφέροντας ό, τι χρειάζομαι και να μην βασίζομαι στην Exxon. Λατρεύω τον ενθουσιασμό να σπρώχνω τον εαυτό μου να ανέβει σε έναν απότομο λόφο ή να πάω γρήγορα, και ο φιλικός ανταγωνισμός με κάποιον που προσπαθεί να πάει πιο γρήγορα. Μου αρέσει επίσης η χαλαρή βόλτα, και η υπέροχη συνομιλία που φαίνεται πάντα να πηγαίνει με το ποδήλατο.

Αλλά ένα πράγμα που μου αρέσει περισσότερο για το ποδήλατο είναι ότι το ποδήλατο κάνει κάτι θετικό για τον κόσμο. Αγαπώ τη γη που ο Θεός δημιούργησε και αισθάνομαι ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να τη φροντίζουμε. Είναι μια έννοια της επιμέλειας. Και νομίζω ότι βοηθά το ποδήλατο. Είναι καλό για τη γη.

Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ένα άτομο χρησιμοποιεί ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο, είναι καλό για τη γη. Σκεφτείτε το: Δεν είναι περίεργο που εμείς οι Αμερικανοί χρησιμοποιούμε διπλάσια ενέργεια ανά άτομο από τους Βρετανούς, τους Ιάπωνες ή τους Γερμανούς; Και δεν είναι περίεργο που χρησιμοποιούμε ένα μηχάνημα που ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο, με ιπποδύναμη πάνω από 100 άλογα (και ανάλογα μεγάλη κατανάλωση καυσίμου), για να μετακινήσουμε ένα άτομο και ένα χαρτοφύλακα μερικά μίλια; Είναι σαν να χρησιμοποιείτε μια τσάντα 45 κιλών για να μεταφέρετε 4,5 κιλά μαναβικής. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε ένα κανόνι για να σκοτώσετε μια μύγα. Είναι μια αδέξια χρήση της τεχνολογίας.

Το ποδήλατο μπορεί να είναι το κατάλληλο μέσο μεταφοράς – τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές. Και σε πολλές χώρες, όλοι (όχι μόνο οι φτωχοί ή οι περίεργοι καθηγητές κολλεγίων, αλλά όλοι) το γνωρίζουν αυτό, και οδηγούν ποδήλατο. Έτσι μπορεί να γίνει. Και έτσι θέλω να το προωθήσω – για το καλό της γης.

Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Νομίζω ότι το ποδήλατο είναι καλό και για την κοινωνία. Βλέπω την Αμερική ως χώρα όπου η απομονωμένη, μονωμένη, γυάλινη κινητικότητα του αυτοκινήτου βλάπτει σοβαρά την κοινωνία. Οι γείτονες δεν γνωρίζουν την οικογένεια που μένει δύο ή τρεις πόρτες παρακάτω, επειδή δεν τις περνούν ποτέ με λιγότερο από 50 χλμ. την ώρα. Ανυπόμονοι οδηγοί, ανώνυμοι στα αυτοκίνητά τους, καταριούνται, παρεμποδίζουν  και συχνά έρχονται στα χέρια με άλλους. Οι οικογένειες της μεσαίας τάξης εγκαταλείπουν τις πόλεις για να απομονωθούν, χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους για να φτάσουν όλο και περισσότερο κοντά στην ύπαιθρο, η οποία γρήγορα γίνεται επίπεδη και τσιμεντένια. Όλο και περισσότερο ο κόσμος γίνεται πιο άσχημος και εμπορευματοποιείται. Σε πολλές μοντέρνες περιοχές, ένα παιδί 14 ετών – που κανονικά πρέπει να κλωτσάει μέσα στο δάσος, να εξερευνεί τον κόσμο – κυριολεκτικά δεν μπορεί να φτάσει πουθενά χωρίς να παρακαλέσει κάποιον να τον πάει βόλτα με το αυτοκίνητο. Κανείς δεν σχεδιάζει ούτε επιτρέπει σε κανέναν να ταξιδέψει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, παρά μόνο με αυτοκίνητο. Έτσι, όλοι ταξιδεύουν με αυτοκίνητο!

Θα ήθελα να δω μια κοινωνία όπου υπάρχουν εναλλακτικές μεταφορές. Το πιο σημαντικό, θα ήθελα να δω την “ανάπτυξη” να λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα όντα, όχι μόνο τα αυτοκίνητα. Ένα άτομο θα πρέπει να μπορεί να περπατά ή να ποδηλατεί σε κάθε εμπορικό κέντρο, χωρίς να αισθάνεται ότι απειλείται με επίθεση από αυτοκίνητα. Ένα παιδί πρέπει να μπορεί να κάνει ποδήλατο για να φέρει ψωμί στην μαμά του. Πρέπει να υπάρχουν αρκετοί γείτονες έξω και έτσι οι γονείς θα γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή και συμπεριφέρονται σωστά.

Μου αρέσει να πιστεύω ότι οι ποδηλάτες μπορούν να συμβάλουν σε έναν τέτοιον κόσμο. Εάν χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας πιο συχνά, ίσως θα αρχίσουμε να ξανακερδίζουμε τους δρόμους. Ίσως περισσότεροι άνθρωποι θα μας δουν να απολαμβάνουμε την φύση και να τους εμπνεύσουμε να περπατάνε ή να ποδηλατούν σε σύντομες διαδρομές. Εάν μπορούμε να το κάνουμε αρκετά δημοφιλές, ίσως να μας βοηθήσουν να ζητήσουμε πιο ορθολογικά σχέδια ανάπτυξης. Ίσως θα φτάσει στο σημείο όπου ο μέσος κάτοικος των προαστίων να μπορεί να ποδηλατήσει στο εμπορικό κέντρο χωρίς να τρομοκρατηθεί από την κίνηση!

Και φυσικά, ίσως όλα αυτά είναι μια φαντασίωση. Ωστόσο, στο μεταξύ, μου αρέσει το ποδήλατο. Το απολαμβάνω τόσο πολύ, για τόσους πολλούς λόγους, που είμαι πρόθυμος να συνεχίσω να το κάνω και να το προωθώ. Αν, τελικά, κάνει καλό για την κοινωνία, και κάποιο καλό για τη γη, τόσο το καλύτερο.

κείμενο: Frank Krygowski
www.bicyclinglife.com/NewsAndViews/philosophy.htm
μετάφραση: Νίκος Αντωνιάδης
www.facebook.com/groups/BicycleCommutersGreece

www.gymnosophy.gr

Posted

in

,

Tags: