4 ΡΟΖ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Με νωπές ακόμα μνήμες από το θανατηφόρο δυστύχημα ποδηλάτισσας στην Τούμπα, τον περασμένο Νοέμβρη, πληροφορηθήκαμε και την τυπική πλέον κατάργηση του ποδηλατόδρομου επί της Κ. Καραμανλή από την τοπική αρχή. Ο λόγος γίνεται για τα 3χλμ λωρίδων ποδηλατοκίνησης, παράλληλης ροής με την υπόλοιπη κυκλοφορία, που σχεδόν ένωναν τις ανατολικές γειτονιές με το κέντρο της πόλης και αν μη τι άλλο διακρίνονταν, τόσο για τον πρόχειρο και ελλιπή σχεδιασμό τους, όσο και την εγκατάλειψή τους από τους αρμόδιους του δήμου. Μια απόφαση που μόνο κατάπληξη και οργή μπορεί να προκαλέσει, λίγους μήνες μετά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της ποδηλατικής κοινότητας για ασφαλέστερες οδικές συνθήκες.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, με τις τεράστιες ελλείψεις στα μέσα μαζικής μετακίνησης και τη στροφή ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στο ποδήλατο ως μέσο οικολογικής αστικής μετακίνησης, η τοπική διοίκηση παραμένει προσκολλημένη, χάριν βραχυπρόθεσμων συμφερόντων, στο αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μεταφορών και αδιαφορεί πλήρως για τις ανάγκες των κατοίκων για ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο. Η μόνη απάντηση των θεσμικών φορέων στο τροχαίο έγκλημα του φθινοπώρου είναι, όπως διαπιστώνουμε, η περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών ποδηλατοκίνησης στην πόλη.

Ως μέλη του ποδηλατικού συνεργείου του ΕΚΧ Σχολείο αντιλαμβανόμαστε πως ο οδικός χώρος οφείλει να διαμορφώνεται από και με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, ως κοινό αγαθό που καλούμαστε μαζί, από τα κάτω, να διαχειριστούμε. Μακριά από λογικές ανάθεσης και εξαρτήσεις από κυβερνητικά σχέδια που τοποθετούν κέρδος και τουριστική ανάπτυξη πάνω από την λειτουργικότητα· υποβιβάζοντας τον δημόσιο χώρο, από περιβάλλον διαβίωσης και καρδιά της πολιτικής κοινωνίας σε ένα σκηνικό για καταναλωτική χρήση.

Για τον λόγο αυτό, ως επακόλουθη δράση του λευκού ποδηλάτου που τοποθετήσαμε τον Νοέμβριο στην μνήμη της αδικοχαμένης ποδηλάτισσας, προβήκαμε το βράδυ της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου, στη συμβολική απεικόνιση 4 ροζ ποδηλάτων στο οδόστρωμα της Κ. Καραμανλή, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για τις υφιστάμενες συνθήκες αστικής μετακίνησης.

-Ποδηλατικό Συνεργείο στον ΕΚΧ Σχολείο

Posted

in

,

Tags: