Τα ποδηλατικά κράνη δεν προσφέρουν ιδιαίτερα στην ασφάλεια στην ποδηλασία μετακίνησης, τα δυστυχήματα είναι ισχνά για να δικαιολογούν υποχρεωτικότητα, και όταν αυτό επιβλήθηκε μείωσε την χρήση του ποδηλάτου, ενώ αυξήθηκε συνολικά ο κίνδυνος των μετακινήσεων.
Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την ασφάλεια είναι η προώθηση της ποδηλασίας με υποδομές όπως Ασφαλές Δίκτυο Ποδηλατόδρομων, μέτρα περιορισμού των μηχανοκίνητων όπως 30χλμ/ω προκαθορισμένο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές, καμπάνιες προώθησης και αυξημένης προσοχής των οδηγών, εκπαίδευση και δημιουργία ποδηλατικής κουλτούρας από το σχολείο, 0% ΦΠΑ στην αγορά ποδηλάτου κ.α. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ECF) πραγματοποίησε την καμπάνια “Ρώτα Με Γιατί Ποδηλατώ Χωρίς Κράνος” / “Ask Me Why I Cycle Without A Helmet”, η οποία δεν είναι εναντίον ατόμων που επιλέγουν να φορούν κράνη, εντούτοις είναι ενάντια στους υποχρεωτικούς νόμους για την χρήση κράνους και τις προωθήσεις αυτού προκαλώντας σοκ-τρόμο. Το πράττουν αυτό μέσω της παροχής υποστήριξης στα μέλη τους, αλλά και μέσω της συμμετοχής σε ένα ευρύ φάσμα διακρατικών φόρουμ.
Η ECF αντιτίθεται σε υποχρεωτικούς νόμους κράνους επειδή:
● Αποθαρρύνουν την ποδηλασία, απεικονίζοντας την ως ασυνήθιστα επικίνδυνη – είναι λιγότερο πιθανό να σκοτωθείτε σε ένα μίλι ποδηλασίας από ένα μίλι περπατήματος (Wardlaw 2002).
www.industrializedcyclist.com/actualrisks.pdf
● Μια πολύ σεβαστή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφέρει: Όταν ο κίνδυνος τραυματισμού του κεφαλιού, του προσώπου ή του τραχήλου ερευνάτε ως σύνολο, τα κράνη ποδηλάτων παρέχουν μικρό προστατευτικό αποτέλεσμα. Αυτό το μικρό αποτέλεσμα είναι εμφανές μόνο σε παλαιότερες μελέτες. Νέες μελέτες, οι οποίες συνοψίζονται με ένα μοντέλο ανάλυσης τυχαίων επιπτώσεων, δεν δείχνουν καθαρό προστατευτικό αποτέλεσμα (Elvik 2011).
http://ecf.com/files/wp-content/uploads/Elvik2011_helmet_reanalysis1.pdf
● Οι τραυματισμένοι ποδηλάτες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τραυματισμούς στο κεφάλι, παρά τραυματισμένοι πεζοί ή επιβάτες αυτοκινήτων (ONISR 2005).
● Απεικονίζουν τα ποδηλατικά κράνη πως προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από ότι κάνουν. Τα κράνη ποδηλάτων έχουν σχεδιαστεί μόνο για να αντέχουν σε μικρά χτυπήματα και προσκρούσεις, χωρίς να έχουν συγκρουστεί από μηχανοκίνητα οχήματα! Δείτε περισσότερα εδώ σχετικά με τα πρότυπα κράνους ποδηλάτων.
https://ecf.com/groups/heads
● Οι χώρες που έχουν επιβάλλει ποινές σε ανθρώπους για κανονική ποδηλασία (χωρίς κράνη), δεν κατάφεραν να μειώσουν τα ποσοστά τραυματισμού στο κεφάλι, παρά τα αυξημένα ποσοστά χρήσης του κράνους. Δείτε το ενημερωτικό δελτίο ECF σχετικά με την περίπτωση της Αυστραλίας και τους νόμους του κράνους.
https://ecf.com/groups/ecf-fact-sheet-helmet-laws-case-study-australia
● Τα οφέλη για την υγεία από την ποδηλασία υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων τραυματισμού (de Hartog et al, 2010)
http://ehp03.niehs.nih.gov/article/info%3Adoi%2F10.1289%2Fehp.0901747
● Η μειωμένη ποδηλασία μειώνει τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.
● Η μειωμένη ποδηλασία μειώνει την ασφάλεια που προκύπτει λόγω αριθμητικής δύναμης χρήσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού στους υπόλοιπους ποδηλάτες – (Jacobsen PL, 2003)
http://injuryprevention.bmj.com/content/9/3/205.abstract
Μπορείτε να βρείτε ένα σχέδιο θέσης της ECF σχετικά με τα κράνη εδώ – Ενημερωτικό Δελτίο για τα Κράνη
https://ecf.com/groups/ecf-helmet-factsheet
Ενημερωτικό Φυλλάδιο της ECF “Ask me why i cycle without a helmet”
https://ecf.com/sites/ecf.com/files/ECF-Helmet-brochure-2012-for-web.pdf
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ:
ECF position on helmets
https://ecf.com/what-we-do/road-safety/ecf-position-helmets
No helmets, no problem: how the Dutch created a casual biking culture
www.vox.com/science-and-health/2018/8/28/17789510/bike-cycling-netherlands-dutch-infrastructure
Brain surgeon: There’s no point wearing bicycle helmets
www.cnet.com/news/brain-surgeon-theres-no-point-wearing-cycle-helmets/
TEDxCopenhagen – Mikael Colville-Andersen – Why We Shouldn’t Bike with a Helmet
www.youtube.com/watch?v=07o-TASvIxY
Ask me why I cycle without a helmet
www.facebook.com/no.helmet.law
Κείμενο: Κώστας Τερζόπουλος
Σεμινάριο Ποδηλατικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ
για www.gymnosophy.gr
——
Μην εμπιστεύεστε τα social media της λογοκρισίας!
Γραφτείτε στο Newsletter μας, το οποίο στέλνουμε μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική ενημέρωση, και επί της ευκαιρίας το συμπληρώνουμε με επιπλέον άρθρα.
Επιλέξτε τα εξειδικευμένα ενδιαφέροντα σας για περισσότερη ενημέρωση.