ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

health-concerns-eggs

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.
Το λίπος και η χοληστερόλη που βρίσκονται στα αυγά μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς και να οδηγήσουν σε διαβήτη, καθώς και καρκίνους του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής / Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM)

Η έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία έχει υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια ανασκόπηση της Επιτροπής ιατρών που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine [4] εξέτασε όλες τις ερευνητικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1950 έως τον Μάρτιο του 2019, οι οποίες αξιολόγησαν την επίδραση των αυγών στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και εξέτασαν τις πηγές χρηματοδότησης και την επίδρασή τους στα ευρήματα της μελέτης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από το 1970 δεν έδειξε καμία επίδραση στη βιομηχανία στην έρευνα για τη χοληστερόλη. Το ποσοστό των μελετών που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, από 0% τη δεκαετία του 1950 σε 60% το 2010-2019. Περισσότερο από το 85% των ερευνητικών μελετών, ανεξάρτητα από τις πηγές χρηματοδότησης, έδειξαν ότι τα αυγά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη χοληστερόλη του αίματος.

Ωστόσο, το 49% των δημοσιεύσεων που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία ανέφεραν συμπεράσματα που έρχονται σε σύγκρουση με τα πραγματικά αποτελέσματα της μελέτης, σε σύγκριση με το 13% των δοκιμών που δεν χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία.

ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Περίπου το 60% των θερμίδων στα αυγά προέρχονται από λίπος—μεγάλο μέρος των οποίων είναι κορεσμένο λίπος. Τα αυγά φορτώνονται επίσης με χοληστερόλη-περίπου 200 χιλιοστόγραμμα για ένα αυγό μέσου μεγέθους. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού σε ένα Big Mac. Το λίπος και η χοληστερόλη συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη του 2021 [1] διαπίστωσε ότι η προσθήκη μισού αυγού την ημέρα συσχετίστηκε με περισσότερους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και όλες τις αιτίες. Για κάθε 300 χιλιοστόγραμμα διαιτητικής χοληστερόλης που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε έως και 24%. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA [2] διαπίστωσε ότι κάθε δόση 300 χιλιοστογράμμων διαιτητικής χοληστερόλης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα κατά 17% και 18% αντίστοιχα. Όσον αφορά τα αυγά, κάθε μισό αυγό προκάλεσε 6% και 8% αυξημένο κίνδυνο, αντίστοιχα. Μια μελέτη στο καναδικό περιοδικό της Καρδιολογίας [3] διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε τα περισσότερα αυγά έχουν 19% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αυγών την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 60%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition [5]. Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση αυγών με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες από την Έρευνα Υγείας και διατροφής της Κίνας. Εκείνοι που συνήθως κατανάλωναν τα περισσότερα αυγά αύξησαν τον κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα αυγά.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν παρόμοια ευρήματα. Μια ανασκόπηση 14 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Atherosclerosis [6] έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τα περισσότερα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 68%. Μια άλλη ανασκόπηση [7] βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: 39% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε άτομα που τρώνε τρία ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα.

Η κατανάλωση αυγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, σύμφωνα με δύο μελέτες στο American Journal of Epidemiology [8].

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η κατανάλωση αυγών έχει επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του ορθού [9] και του προστάτη [10].

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ (PDF)

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να εξετάσετε την εξάλειψη των αυγών από τη διατροφή σας. Πρόσφατες μελέτες τους συνδέουν με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ακόμη και καρκίνο.

[1] Χοληστερόλη από την κατανάλωση αυγών που σχετίζεται με πρόωρο θάνατο https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/cholesterol-egg-consumption-associated-early-death
[2] Τα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eggs-raise-risk-heart-disease-and-death
[3] Διαιτητική χοληστερόλη και κρόκοι αυγών: όχι για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο αγγειακής νόσου. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21076725/
[4] Έρευνα στρεβλώνει τις επιδράσεις των αυγών στη χοληστερόλη του αίματος https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/research-distorts-effects-eggs-blood-cholesterol
[5] Η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/egg-consumption-increases-risk-diabetes
[6] Κατανάλωση αυγών και κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη: μια μετα-ανάλυση https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23643053/
[7] Η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/egg-consumption-increases-risk-type-2-diabetes
[8] Αυγά και χοληστερόλη σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eggs-and-cholesterol-associated-gestational-diabetes-risk
[9] Καρκίνος του παχέος εντέρου στην Αργεντινή. Ι: κίνδυνος από την πρόσληψη διαιτητικών ειδών https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1639534/
[10] Τρώγοντας αυγά συνδέονται με τον καρκίνο https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eating-eggs-linked-cancer
μετάφραση από Gymnosophy, της σελίδας Health Concerns With Eggs από την Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής / Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).
https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/health-concerns-with-eggs

ΣΧΕΤΙΚΑ

➤ Νέα μελέτη ανασκόπησης δείχνει ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία αυγών υποβαθμίζει τον κίνδυνο της χοληστερόλης 13-Δεκ-21
https://www.pcrm.org/news/news-releases/new-review-study-shows-egg-industry-funded-research-downplays-danger-cholesterol

➤ Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρόκου αυγού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων 17-Μαρ-21
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/red-meat-and-egg-yolk-consumption-increases-risk-cardiovascular-disease

➤ Η βιομηχανία αυγών συνεχίζει να επηρεάζει τις διατροφικές οδηγίες, αποκαλύπτει έγγραφο FOIA 10-Ιουν-19
https://www.pcrm.org/news/news-releases/egg-industry-continues-influence-dietary-guidelines-foia-document-reveals

➤ Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα αυγά θα σας ραγίσουν την καρδιά 16-Μαρ-19
https://www.pcrm.org/news/blog/new-study-finds-eggs-will-break-your-heart

Posted

in

, , ,

Tags: