Masterclass ελιτισμού έδωσε ο Ανδρεαδάκης για τις αυξήσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Λίγο μετά την τιμητική εκδήλωση του επί σειρά ετών διευθυντή του φεστιβάλ κινηματογράφου (το οποίο έκανε διεθνές) Μισέλ Δημόπουλου, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα και του οποίου τα κόκαλα λογικά θα τρίζουν από την κατάργηση της κάρτα μέλους CineΚάρταF, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούμε για αυτό, αλλά και για τις έως 25% αυξήσεις των εισιτηρίων, κατάργηση των δωρεάν μαθητικών προβολών κ.α

Στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη, ο οποίος φάνηκε να μην γνωρίζει καλά το φεστιβάλ που διοργανώνει.

-νόμιζε πως το πακέτο των 10 προβολών κοστίζει 4ευρώ ανά ταινία (όπως πέρυσι), και το ενημερώσαμε εμείς για την αύξηση στα 5ευρώ.

-μας είπε πως η CineΚάρταF καταργήθηκε όχι εξαιτίας της πανδημίας, αλλά γιατί ήταν φύρα (ΣΣ: ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προϊόντα τα οποία είναι σκάρτα), επειδή οι χρήστες της, κλείνανε προβολές με μηδενικά εισιτήρια και δεν πηγαίνανε, με αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις.

Τον ενημερώσαμε πως αυτό έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, γιατί τα μέλη της CineΚάρταF, εκτός από την αρχική τιμή αγοράς, έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον 2 ευρώ ανά προβολή, πράγμα που και τότε αύξησε δραματικά το κόστος της ανά προβολή!!!

Αντίθετα από τα λεγόμενα του κ Ανδρεαδάκη, πέρυσι η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζελαντό μας είπε πως η CineΚάρταF κόπηκε λόγω πανδημίας και πως σχεδιάζουν να την επαναφέρουν, πράγμα που δεν έγινε τελικά.

Εκτεθειμένος ο κ. Ανδρεαδάκης είπε πως θα δούνε ξανά το θέμα CineΚάρταF και επέμενε να αλλάξει την συζήτηση, δηλώνοντας ξανά και ξανά πως το βασικό αντικείμενο του Φεστιβάλ δεν είναι οι προβολές των ταινιών, αλλά κατά 55% είναι το τμήμα AGORA του οποίου το κόστος είναι τεράστιο (και άρα πρέπει να το πληρώσουμε εμείς με τα ακριβά εισιτήρια;), και επέμενε σε έναν μακρύ μονόλογο παρουσίασης του τμήματος.

Στην αντίδραση μας, ότι το τμήμα AGORA αφορά βασικά τους επαγγελματίες και εμείς ήρθαμε να μας δοθούν απαντήσεις για θέματα που αφορούν τους θεατές, εγκατέλειψε την συζήτηση μονολογώντας ότι αν δεν θέλουμε να συζητήσουμε για την AGORA, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η συζήτηση.

Δυστυχώς ο κ. Ανδρεαδάκης επιβεβαίωσε και με την συμπεριφορά του την ελιτίστικη στροφή του φεστιβάλ, ενώ ξέχνα πως ο ίδιος υπηρετεί έναν κρατικό θεσμό για τον οποίος όλοι οι πολίτες φορολογούμαστε για να υπάρχει.

Από την κουβέντα που κάνανε μόνοι μας, οι φανατικοί φίλοι του φεστιβάλ, ανησυχούμε πως η συνεχής μείωση συμμετοχής του δημοσίου και η αύξηση της εξάρτησης από χορηγούς θα το οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση, και ίσως αυτό είναι και το σχέδιο.

Επιπλέον προέκυψαν και άλλες πληροφορίες όπως:

  • Δεν μοιράστηκαν δωρεάν μπλουζάκια, μειώθηκαν δωρεάν γεύματα, δωρεάν προβολές και άλλες παροχές που προσφέρονταν σε εθελοντές, προσωπικό και διαπιστευμένους. Μάλιστα ακούστηκε ως πρόσχημα οι πλημμύρες στην Θεσσαλία (!).
  • Οι διαπιστευμένοι πληρώνουν ένα περιβαλλοντικό τέλος 10 ευρώ, το οποίο το φεστιβάλ δεσμεύεται να το απόδοση για ανάλογο σκοπό!

Στην φώτο δείτε το αυτοκόλλητο που κυκλοφόρησε στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2008, λόγω της τότε αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στα 7 ευρώ. Αργότερα το φεστιβάλ αποφάσισε μείωση της τιμής του εισιτηρίου.

Αυτό το καταθέτουμε σε όσους και όσες πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα, και ότι είναι μάταιο να διαμαρτυρόμαστε. Και όμως εμείς ο κόσμος έχουμε την δύναμη, αρκεί να το καταλάβουμε, να συμμετέχουμε ενεργά, και να επιμένουμε.

*από FB ομάδα ΖΩ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
https://www.facebook.com/groups/zw.festival
*φωτό αρχείου Billy Bundy
#TIFF64