Έρευνα: ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ, ΟΧΙ ΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟ

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ένα από τα επιχείρηματα που ακούγεται ως μια από τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την κλιματική αλλαγή είναι να ”τρώει τοπκά τρόφιμα”, και ότι αν τρώει τοπικό κρέας αυτό δεν έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα σε αντίθεση με το αν αγόραζες εξωτικά φυτικά τρόφιμα ή αν η τροφή σου ταξίδευε από την άλλη άκρη του κόσμου κ.λπ.

Απ’ ό, τι μπορείτε να δείτε, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα μέσα μεταφοράς που μεταφέρουν την τροφή μας, διαθέτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, συγκριτικά με το αν βλέπαμε το είδος των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος, π.χ τα ζωικά παράγωγα.

Με δεδομένα από 38,000 συμβατικές φάρμες σε 119 χώρες, οι ερευνητές υπογράμμισαν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο τροφίμων, όπως τ΄’ο, τι η παραγωγή 1 κιλού μοσχαρίσου κρεάτος παράγει 60kg αέρια του θερμοκηπίου (ισότιμα του CO2), ενώ ο αρακάς παράγει μόλις 1 κιλό/ κιλό.

Το αρνίσιο κρέας και το τυρί παράγουν περισσότερο από 20 κιλά διοξείδιο του άνθρακα / κιλό. Τα πουλερικά και το χοιρινό έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα, αλλά παραμένουν υψηλότερα σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, στα 6 και 7 κιλά, αντιστοίχως.

Το μήνυμα είναι ότι το να τρως τοπικά, αυτό μειώνει ελαφρά μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών GHG του βοείου κρέατος.

Είτε το κρέας ή τα ζωικά παράγωγα που τρως έχουν μεγαλώσει τοπικά ή στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό δεν έχει σημασία, διότι σαν ”τρόφιμα” έχουν τεράστιο αποτύπωμα σε αντίθεση με τα φυτικά τρόφιμα.

πηγή: https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local

Posted

in

,

Tags: