Γιατί όχι υποχρεωτικό κράνος: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ECF)  δεν είναι εναντίον ατόμων που επιλέγουν να φορούν κράνος, εντούτοις είναι ενάντια στους υποχρεωτικούς νόμους για την χρήση κράνους και την προώθηση του προκαλώντας σοκ-τρόμο. Το πράττουμε αυτό μέσω της παροχής υποστήριξης στα μέλη μας, αλλά και μέσω της συμμετοχής σε ένα ευρύ φάσμα διακρατικών φόρουμ. Η ECF αντιτίθεται σε υποχρεωτικούς νόμους κράνους επειδή: Αποθαρρύνουν την ποδηλασία, απεικονίζοντας την ως ασυνήθιστα επικίνδυνη - είναι    λιγότερο πιθανό να σκοτωθείτε σε ένα μίλι ποδηλασίας από ένα μίλι περπατήματος (Wardlaw 2002). https://www.industrializedcyclist.com/actualrisks.pdf Μια πολύ σεβαστή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφέρει: Όταν ο κίνδυνος τραυματισμού του κεφαλιού, του προσώπου ή του τραχήλου ερευνάτε ως σύνολο, τα κράνη ποδηλάτων παρέχουν μικρό προστατευτικό αποτέλεσμα. Αυτό το μικρό αποτέλεσμα είναι εμφανές μόνο σε παλαιότερες μελέτες. Νέες μελέτες, οι οποίες συνοψίζονται με ένα μοντέλο ανάλυσης τυχαίων επιπτώσεων, δεν δείχνο

Ποδηλατοπορεία για μια βιώσιμη πόλη


- Είσαι κάτοικος της Θεσσαλονίκης και σκέφτεσαι πότε να πας στο χωριό να εισπνεύσεις καθαρό αέρα;
- Θες να κάνεις ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη αλλά φοβάσαι ότι δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;
- Είσαι ποδηλάτης/πεζός/τροχοπεδιλατιστής και βλέπεις ότι η πόλη εξυπηρετεί τελικά μόνο το αυτοκίνητο;
- Σε ανησυχεί η κλιματική αλλαγή και οι εκπομπές CO2 αλλά βλέπεις στην Θεσσαλονίκη να μην γίνεται κάτι ουσιαστικό για αυτό;Ανέβα στις δυο σου ρόδες και φύγαμε για πετάλι! STOP! Μην ξεχάσεις να πάρεις μία νοσοκομειακή μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

Σε περιμένουμε το Σάββατο 21 Σεπ 2019 και ώρα 16.30 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη,
Ποδηλατοπορεία για μια βιώσιμη πόλη www.facebook.com/events/380211065980327/
στα πλαίσια του European Mobility Week (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας) κ του Global Climate Strike Week (Εβδομάδα Παγκόσμιας Απεργίας για το Κλίμα) η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΘ σε συνεργασία με τις ομάδες Fridays For Future Thessaloniki - Gymnosophy - Πολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες συνδιοργανώνουμε ποδηλατοπορεία για τους εξής λόγους:

Ατμοσφαιρικής ρύπανση:
Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη έχει πολύ κακής ποιότητας αέρα όπως φαίνεται από διάφορες πηγές και όπως εμείς το βιώνουμε ζώντας και αναπνέοντας στην πόλη. (https://www.numbeo.com/pollution/in/Thessaloniki , https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/dashboards/air-quality-statistics-expert-viewer , https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/greece )

Επιπλέον έχει ειπωθεί από τον ΟΗΕ ότι παγκοσμίως 7.000.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα, νόσο του Αλτσχαιμερ κ.α. (https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/167979/ohe-h-atmosfairiki-rypansi-na-antimetopistei-os-apeili-sta-anthropina-dikaiomata , https://www.who.int/airpollution/en/ )

Κλιματική αλλαγή:
Η ποδηλασία εκτιμάται ότι εξοικονομεί 16 εκατ. τόνους C02 ετησίως, ισοδύναμο στις ετήσιες εκπομπές της Κροατίας. Η αύξηση της ποδηλασίας μπορεί να κλιμακώσει το όφελος δραματικά. Μέχρι το 2030 αν ο αριθμός των ποδηλατικών χιλιομέτρων διπλασιαστεί θα εξοικονομηθούν επιπλέον 7 εκατ. τόνοι CO2.(https://ecf.com/sites/ecf.com/files/Getting_Into_Gear_Cycling_For_The_2020s_ECF_Manifesto_2019_European_Parliament_Elections.pdf)

Ηχορύπανση:
Η ηχορύπανση είναι κάτι που συνοδεύει αυτή την πόλη και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. https://www.researchgate.net/publication/285773061_Exploratory_traffic_noise_measurements_at_five_main_streets_of_Thessaloniki_Greece
Σύμφωνα με μελέτη του WHO (World Health Organization) η ηχορύπανση πέρα από την δυσφορία που μας δημιουργεί, συμβάλει αρνητικά αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και της αρτηριακής πίεσης, δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο και συμβάλλει στην ανάπτυξη μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά. (https://www.who.int/quantifying_ehimpacts/publications/e94888/en/)

Υγεία:
Με την άσκηση να βρίσκεται όλο και λιγότερο στη ζωή μας, το ποδήλατο είναι αυτό που συνδυάζει άσκηση με μετακίνηση. Το ποδήλατο μπορεί να φέρει πολλά οφέλη υγείας στη ζωή μας όπως:
-Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς
-Ενδυνάμωση των μυών
-Καλύτερη νοητική κατάσταση
-Μείωση του άγχους
-Μείωση βάρουςhttps://www.bmj.com/content/357/bmj.j1944

Οικονομία:
Το ποδήλατο είναι το πιο οικονομικό μέσο μεταφορά τόσο για τον χρήστη όσο και για την κοινωνία.Το αυτοκίνητο στοιχίζει 1,29 δολάρια/χιλιόμετρο για τον χρήστη, ενώ το ποδήλατο 0,74 δολάρια.Επίσης η διάδοσή του μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας στην κοινωνία https://ecf.com/sites/ecf.com/files/ManfredNeun_Bikenomics_0.pdf

Επίσης σας καλούμε στο Climate Strike Thessaloniki - Κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 27 Σεπ 18:30 στο Λευκό Πύργο.