13η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία / World Naked Bike Ride 19.6.2020

[en▼] Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην άσεμνη έκθεση 🚫 των ανθρώπων 👫 και του πλανήτη 🌍 στη ρύπανση 🏭 και τη βία! Μια γιορτή διεκδίκησης για το Ποδήλατο 🚲 Περιβάλλον 🌳 Ελεύθερο Σώμα 👣

13η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία | World Naked Bike Ride 🚲 Ελάτε όσο γυμν@ τολμάτε 👣 και με σκηνές για το δικαίωμα στην Ελεύθερη Κατασκήνωση ⛺️ Παρασκευή 19 Ιουν 2020, στο πάρκο Χανθ Θεσσαλονίκη, 5μμ Bodypainting, 6μμ Δρώμενα-Ενημερώσεις,
7μμ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ, 9.30μμ Μουσικές (live Batala Salonica) 🥁 Καλέστε φίλες & φίλους 🥰 κοινοποιήστε ☮️ διαδώστε!
fb event www.facebook.com/events/844493679394018/
#gymni_podilatodromia

Λόγω της Πανδημίας ελήφθησαν ακραία μέτρα που στέρησαν δικαιώματα μας και τελικά το ίδιο το νόημα του πολιτισμού και της ανθρώπινης ύπαρξης. Για να μην ξανα-συμβεί θα έπρεπε παράλληλα να χτυπήσουμε την ρίζα του προβλήματος των επιδημιών, δηλαδή την εξημέρωση των ζώων και την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
● Δημιουργία Ασφαλούς Δίκτ…

Ποδηλατοπορεία για μια βιώσιμη πόλη


- Είσαι κάτοικος της Θεσσαλονίκης και σκέφτεσαι πότε να πας στο χωριό να εισπνεύσεις καθαρό αέρα;
- Θες να κάνεις ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη αλλά φοβάσαι ότι δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές;
- Είσαι ποδηλάτης/πεζός/τροχοπεδιλατιστής και βλέπεις ότι η πόλη εξυπηρετεί τελικά μόνο το αυτοκίνητο;
- Σε ανησυχεί η κλιματική αλλαγή και οι εκπομπές CO2 αλλά βλέπεις στην Θεσσαλονίκη να μην γίνεται κάτι ουσιαστικό για αυτό;Ανέβα στις δυο σου ρόδες και φύγαμε για πετάλι! STOP! Μην ξεχάσεις να πάρεις μία νοσοκομειακή μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

Σε περιμένουμε το Σάββατο 21 Σεπ 2019 και ώρα 16.30 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη,
Ποδηλατοπορεία για μια βιώσιμη πόλη www.facebook.com/events/380211065980327/
στα πλαίσια του European Mobility Week (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας) κ του Global Climate Strike Week (Εβδομάδα Παγκόσμιας Απεργίας για το Κλίμα) η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΘ σε συνεργασία με τις ομάδες Fridays For Future Thessaloniki - Gymnosophy - Πολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες συνδιοργανώνουμε ποδηλατοπορεία για τους εξής λόγους:

Ατμοσφαιρικής ρύπανση:
Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη έχει πολύ κακής ποιότητας αέρα όπως φαίνεται από διάφορες πηγές και όπως εμείς το βιώνουμε ζώντας και αναπνέοντας στην πόλη. (https://www.numbeo.com/pollution/in/Thessaloniki , https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/dashboards/air-quality-statistics-expert-viewer , https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/greece )

Επιπλέον έχει ειπωθεί από τον ΟΗΕ ότι παγκοσμίως 7.000.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα, νόσο του Αλτσχαιμερ κ.α. (https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/167979/ohe-h-atmosfairiki-rypansi-na-antimetopistei-os-apeili-sta-anthropina-dikaiomata , https://www.who.int/airpollution/en/ )

Κλιματική αλλαγή:
Η ποδηλασία εκτιμάται ότι εξοικονομεί 16 εκατ. τόνους C02 ετησίως, ισοδύναμο στις ετήσιες εκπομπές της Κροατίας. Η αύξηση της ποδηλασίας μπορεί να κλιμακώσει το όφελος δραματικά. Μέχρι το 2030 αν ο αριθμός των ποδηλατικών χιλιομέτρων διπλασιαστεί θα εξοικονομηθούν επιπλέον 7 εκατ. τόνοι CO2.(https://ecf.com/sites/ecf.com/files/Getting_Into_Gear_Cycling_For_The_2020s_ECF_Manifesto_2019_European_Parliament_Elections.pdf)

Ηχορύπανση:
Η ηχορύπανση είναι κάτι που συνοδεύει αυτή την πόλη και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. https://www.researchgate.net/publication/285773061_Exploratory_traffic_noise_measurements_at_five_main_streets_of_Thessaloniki_Greece
Σύμφωνα με μελέτη του WHO (World Health Organization) η ηχορύπανση πέρα από την δυσφορία που μας δημιουργεί, συμβάλει αρνητικά αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και της αρτηριακής πίεσης, δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο και συμβάλλει στην ανάπτυξη μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά. (https://www.who.int/quantifying_ehimpacts/publications/e94888/en/)

Υγεία:
Με την άσκηση να βρίσκεται όλο και λιγότερο στη ζωή μας, το ποδήλατο είναι αυτό που συνδυάζει άσκηση με μετακίνηση. Το ποδήλατο μπορεί να φέρει πολλά οφέλη υγείας στη ζωή μας όπως:
-Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς
-Ενδυνάμωση των μυών
-Καλύτερη νοητική κατάσταση
-Μείωση του άγχους
-Μείωση βάρουςhttps://www.bmj.com/content/357/bmj.j1944

Οικονομία:
Το ποδήλατο είναι το πιο οικονομικό μέσο μεταφορά τόσο για τον χρήστη όσο και για την κοινωνία.Το αυτοκίνητο στοιχίζει 1,29 δολάρια/χιλιόμετρο για τον χρήστη, ενώ το ποδήλατο 0,74 δολάρια.Επίσης η διάδοσή του μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας στην κοινωνία https://ecf.com/sites/ecf.com/files/ManfredNeun_Bikenomics_0.pdf

Επίσης σας καλούμε στο Climate Strike Thessaloniki - Κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 27 Σεπ 18:30 στο Λευκό Πύργο.